Acasă » Regenerabile » PKN ORLEN: Construcția infrastructurii de transport pentru parcul eolian offshore Baltic Power

PKN ORLEN: Construcția infrastructurii de transport pentru parcul eolian offshore Baltic Power

23 mai 2023
Eolian
Bogdan Tudorache

Grupul ORLEN și Northland Power au început construcția unei substații terestre în municipiul Choczewo. Proiectul va permite parcului eolian Baltic Power să primească energie generată offshore. Conform programului, ferma va începe să producă energie cu emisii zero de carbon în 2026.

„Fiind prima companie din Polonia, începem să construim infrastructura care să permită livrarea energiei electrice produse offshore către rețea. De asemenea, am început lucrările în zona terminalului de instalare pentru parcuri eoliene offshore din Świnoujście. Investițiile în energie modernă, cu zero emisii de carbon reprezintă un pilon al strategiei noastre. Fermele eoliene offshore, pe lângă reactoarele nucleare mici, vor fi programe-cheie pentru transformarea sistemului electric al Poloniei și pentru consolidarea securității energetice a regiunii noastre. Suntem pe deplin pregătiți să implementăm proiectul în Marea Baltică, acesta va furniza energie curată și accesibilă milioanelor de polonezi încă din 2026”, spune Daniel Obajtek, președintele Consiliului de administrație al PKN ORLEN.

Întreaga infrastructură aferentă fermei Baltic Power a fost proiectată astfel încât să minimizeze impactul asupra mediului al proiectului. Substația, subansamblu onshore a parcului eolian Baltic Power, va acționa ca un hub pentru liniile de cablu care transmit energie electrică de la substații offshore situate la aproape 30 de kilometri distanță. Aproape întregul traseu al porțiunii de uscat a cablului de aproximativ 7 kilometri va fi în subteran. Acest lucru este valabil și pentru plajă – datorită utilizării așa-numitelor foraje direcționale, căderea pe uscat va fi trasată la adâncimea de circa 10 metri sub pământ. Datorită acestui fapt, va fi invizibil și nu va afecta posibilitatea de a folosi plaja. Traseul cablului onshore a fost proiectat astfel încât proiectul să interfereze la minimum cu mediul natural și să ocolească zonele valoroase din punct de vedere natural.

„Baltic Power este un exemplu de proiect care pune un accent deosebit pe aspectele de protecție a mediului, dezvoltare durabilă și respect pentru comunitățile locale, adică aspectele care sunt atât de importante atât pentru Northland Power, cât și pentru partenerul nostru. Ne bucurăm cu atât mai mult că proiectul Baltic Power atinge o altă piatră de hotar, atât de importantă. Ferma noastră, a cărei construcție va fi începută în 2024, va asigura primele livrări de energie verde pentru Polonia în doar câțiva ani, așa cum era planificat”, susține Mike Crawley, președintele Consiliului de administrație al Northland Power.

Un consorțiu format din GE și Enprom este responsabil pentru proiectarea, construcția și livrarea componentelor necesare pentru stația onshore. GE a proiectat, de asemenea, sistemul electric și a furnizat componente de înaltă tensiune. Enprom, o companie poloneză, a pregătit proiectul și este responsabilă de construcția stației.

În prezent, Baltic Power este cel mai avansat proiect de construcție a unui parc eolian offshore din Polonia. Compania a încheiat anul 2022 prin asigurarea completă a contractelor pentru toate componentele-cheie necesare pentru construcția parcului eolian, ca parte a lanțului de aprovizionare planificat. În 2023, odată cu asigurarea tuturor aprobărilor de mediu și a autorizațiilor de construire, Baltic Power va începe primele lucrări de construcție onshore. Conform programului, primele lucrări de instalare offshore vor începe în 2024.

În același timp, în 2022, Grupul ORLEN a luat decizia strategică de a construi primul terminal de instalare din Polonia pentru parcuri eoliene offshore. Proiectul este implementat în portul Świnoujście și, după finalizarea ce va avea loc la începutul anului 2024/2025, va fi unul dintre cele mai moderne terminale din Europa. Cheiurile și spațiile sale de depozitare vor permite transportul și instalarea de turbine eoliene de ultimă generație de cel puțin 15 MW.

Parcul eolian offshore al Baltic Power va consta din 76 de turbine cu o capacitate unitară de 15 MW și o înălțime de peste 200 de metri, într-o zonă de aproximativ 130 mp. Ferma va fi situată la circa 23 de kilometri de coastă, la înălțimea Choczewo și Łeba, unde va fi construit subansamblul de serviciu al fermei. Odată finalizată, ferma va putea livra energie curată către peste 1,5 milioane de gospodării.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *