Un proiect de OUG publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe se referă la stabilirea unui plafon privind prețul gazelor naturale din producție internă, pentru un interval de trei ani, “pentru a proteja atât consumatorii casnici, cât și mediul economic”. Într-o intervenție publică, ministrul Eugen Teodorovici a afirmat că în sectorul de gaze “sunt diferențe foarte mari între ce înseamnă prețul de producție și prețul pe care consumatorul final îl plătește. Așa că se propune o limitare de 68 lei pe MWh pe o perioadă de trei ani, până în 28 februarie 2022, astfel încât prețul de achiziție plătit de furnizori pentru gazele din producția internă curentă necesare pentru acoperirea consumului clienților finali, și consumatorilor casnici din industrie nu poate depăși valoarea de 68 lei pe MWh, indiferent de vânzător”, a explicat Teodorovici.
El a subliniat că necesitatea adoptării unei astfel de măsuri a rezultat din comportamentul „incorect” aplicat de producătorii care vând gaz natural extras la un preț de trei ori mai mare față de prețul de producție.
Ministrul Finanțelor a lansat ideea plafonării prețului la gaze naturale în vara acestui an arătând că, deși comunistă până la un punct, această măsură este necesară întrucât pe piața nu există concurență.
La momentul respectiv, în luna iulie, Finanțele propuneau plafonarea prețului de producție internă al gazelor la 55 de lei pe MWh până la 30 iunie 2021.
Reluăm o parte din comentariul făcut pe 19 iulie 2018: Dacă acest proiect de hotărâre de Guvern va fi adoptat, este evident că nu mai are sens nicio discuție despre stabilitate fiscală și de reglementare, despre încurajarea investițiilor și despre dialogul dintre autorități și mediul economic, despre securitate energetică, despre rolul regional al României în plan energetic, despre gazele de la Marea Neagră sau despre gazele naturale ca factor crucial în tranziția spre tehnologii mai curate în producția de energie.
Ministerul Finanțelor propune plafonarea prețului gazelor naturale din producția internă pentru 3 ani + Reacția industriei în iulie 2018
„Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piață, așa este, până la un punct. Vorbim de concurență. Care concurență? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul prețurile, iar celălalt se aliniază imediat. Investițiile asumate nu s-au realizat, dar prețul crește fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiți și economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parca ar fi din alta țară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul”, a spus Teodorovici în iulie la lansarea Cărții Albe a IMM-urilor.
Întrebat atunci dacă există vreun studiu din care să reiasă că această măsură va avea efectul scontat, respectiv reducerea prețului final la consumatori, el a răspuns: „Evident că vor fi reduceri. Vă dau un exemplu: la consumatorii casnici se dau foarte multe subvenții. Dacă va fi scăzut prețul, și subvenția va scădea. Deci vor avea de câștigat și clienții casnici, și cei industriali”.
În nota de fundamentare a proiectului inițiat în vară se arăta că proiectul are impact pozitiv prin stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, generată de poziția dominantă a celor doi mari producători care au cotă de piață, fiecare de peste 46% și împreună de 95% (Romgaz, cu o cotă de 48,88% și OMV Petrom – 46,08% din total producție).
Pingback: Prețuri controlate și majorarea taxării companiilor energetice
Pingback: CDR cere Guvernului să nu adopte Ordonanța de Urgență