Furnizorii au primit în mare majoritate doar partea de decontare aferentă Legii Plafonării pentru consumatorii casnici, din partea Ministerului Muncii, nu și partea de fonduri care ar trebui virată de Ministerul Energiei, au declarat pentru Energynomics surse din piață. În același timp, băncile au redus liniile de credit dedicate asigurării fondului operațional (cash-flow-ului), iar unii din micii furnizori urmează să intre în faliment, a mai spus sursa citată.
”S-au primit de la Ministerul Muncii, partea de plafonare pentru casnici, dar de la Ministerul Energiei foarte puțin, aproape deloc. Deja băncile nu mai acordă credite și e o mare problemă de cash-flow. Impactul e și la furnizorii mici, și la cei mari – la cei mari să zicem că mai găsesc resurse prin firma-mamă, dar cei mici, mai ales furnizorii români, vor avea mari probleme”, a mai spus sursa citată.
S-au anunțat deja închideri, în rândul micilor furnizori?
”Nu, nu s-au anunțat, dar nici nu se anunță. Anterior, s-au scos vreo 20 de licențe și nu a anunțat nimeni nimic. Cine are probleme nu o să se laude cu asta”, a adăugat sursa citată. ”Sunt eforturi mari în piață, chiar disperate, să se găsească bani”.
De unde vor veni banii?
”Sperăm ca statul să intre într-un sistem de plată mai bun, ca în cazul Ministerului Muncii, unde, deși au existat întârzieri, după ce au început să vină banii, deja procesul a intrat în normal și decontarea se face mai bine, fără acea întârziere. Însă pentru plafonare nu s-a decontat nici măcar luna noiembrie. Dar, sperăm ca după ce se va începe decontarea, lucrurile să meargă mai ușor și să se intre în normal”, a adăugat sursa citată.
Problema e acutizată și de birocrația din ANRE, care cere documente furnizorilor de câteva luni bune, dar refuză diverse formate și lansează noi platforme de depunere a documentelor, sau refuză documente pe diverse motive.
”Până acum s-au dat cam 20% din bani. În urmă cu 2-3 săptămâni erau 5-6 furnizori care au depus corect actele, finalmente, însă deocamdată nu s-au dat banii. Probabil se așteaptă să treacă termenul de 30 de zile prevăzut de lege”, a adăugat sursa citată.