În domeniul energetic, guvernul Grindeanu are un plan cu 11 măsuri prioritare prezentate în programul de guvernare, iar printre acestea se numără și revitalizarea producției de cărbune. În anii care urmează, construcția de noi grupuri energetice care utilizează cărbune în tehnologii curate de ultimă generație și de înaltă eficiență va fi parte a răspunsului la creșterea consumului de energie electrică. Noile capacități nucleare sau noile capacități hidroenergetice vor juca un rol cheie în decarbonizarea producției de energie electrică în România și în regiune, este precizat în documentul elaborat de PSD.
Astfel, cărbunele rămâne o componentă importantă a mixului de materii prime energetice a României. În Programul de guvernare 2017-2020 este menționat că, pe termen mediu, producția de huilă trebuie menținută pentru a asigura funcționarea unui nou grup energetic la termocentrala Mintia și un grup la termocentrala Paroșeni, pentru producerea de energie electrică și energie termică în sistemele centralizate de termoficare de la Deva și din Valea Jiului (Petroșani, Lupeni, Vulcan etc).
La termocentrala Mintia, în următorii 10 ani, se poate implementa un proiect cu un grup energetic (200 de MW sau 500 de MW), cu eficiență ridicată (randament 43-45%, parametri ultracritici sau ultrasupracritici), în locul celor 2 grupuri existente, respectiv un grup energetic de 150-200 de MW, cu pat fluidizat sau parametrii supracritici, la Paroșeni, dotate cu instalații de mediu corespunzătoare, se arată în planul noului guvern.
Programul de guvernare mai precizează că lignitul indigen rămâne o sursă energetică importantă în mixul de resurse energetice, pe baza căreia trebuie păstrate şi dezvoltate, în continuare, capacităţi de producere de energie electrică cu eficienţă ridicată.