Acasă » Termo » Minerit » Planul Germaniei privind utilizarea rezervelor de cărbune ar putea încălca normele UE

Planul Germaniei privind utilizarea rezervelor de cărbune ar putea încălca normele UE

20 august 2015
Minerit
energynomics

Planul Germaniei de a subvenţiona companiile care îşi mută capacitatea de alimentare la rezerve pe bază de cărbune din 2017 ar putea încălca normele Uniunii Europene (UE), spun experți juridici ai parlamentului german într-un document consultat de Reuters, conform Euractiv.com.

Planul, anunţat luna trecută, când era de aşteptat să fie introdusă o taxă pe capacităţile de cărbune, fac parte din măsurile menite să ajute Germania să-şi îndeplinească obiectivele climatice până în anul 2020.

Cărbunele reprezintă coloana vertebrală a producţiei de energie electrică în cadrul celei mai mari economii a Europei, care vrea să treacă de la energia nucleară și fosilă la energia regenerabilă.

Acesta utilizează huilă în proporţie de 18% pentru producția de energie electrică, cea mai mare parte importată de 73 de firme membre ale grupului de lobby VDKi, în timp ce un sfert din rerusele de cărbuni provine din cărbune brun intern. Două treimi din importurile de cărbune merge către utilitățile electrice, doar sub o treime la sectorul siderurgic, iar restul este destinat furnizorilor de încălzire.

Experți juridici independenţi au concluzionat că planurile de a transfera aproximativ 2,7 gigawati din capacitatea de generare de energiei într-o rezervă ar putea fi văzută ca o subvenție care ar avea nevoie de aprobare din partea Bruxelles-ului, în conformitate cu documentul.

Un astfel de plan ar putea fi dificil de justificat în faţa Comisiei Europene, deoarece guvernul nu a menţionat că ar fi nevoie de o astfel de rezervă, se arataă în raport.

În teorie, ideea unei rezerve este să fie utilizată în cazul în care Germania suferă de o penurie de resurse de generare, în cadrul tranziţiei către o energie verde – o energie impredictibilă din punct de vedere al resurselor, faţă de cele clasice, precum cărbunele.

Această rezervă nu este constituită pentru a fi activată oricând, ea este văzută ca o modalitate de a închide minele de lignit.

Însă unele companii, inclusiv RWE, vor primi bani pentru a face capacitatea disponibilă.

Ministerul economiei, care în prezent elaborează un nou proiect de lege, a indicat că nu este îngrijorat de vreo examinare viitoare din partea Bruxelles-ului.

„Acesta este un proces normal prin care am trecut cu succes în trecut de mai multe ori”, a declarat un purtator de cuvant.

Guvernul a propus inițial o taxă pe nivelul emisiilor de carbon ale celor mai vechi și mai poluante centrale electrice care depășesc un anumit prag, pentru a se ajunge la un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 din sectorul cărbunelui cu încă 22 de milioane de tone până în 2020.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *