Propunerea UE care vizează diminuarea folosirii gazelor cu 15% în statele membre, pentru a se pregăti în eventualitatea unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze din Rusia, se confruntă cu rezistența guvernelor, sporind temerile privind aprobarea planului, transmite Reuters.
Miercuri, Comisia Europeană a propus ca toate statele membre să reducă folosirea gazelor cu 15% între 1 august 2022 şi 31 martie 2023, față de media din ultimii cinci ani. Obiectivul este voluntar, dar UE îl poate face obligatoriu dacă Bruxelles-ul declară un risc substanțial de deficit de gaze.
La reuniunea diplomaților din statele membre UE, cel puțin 12 din 27 de state membre şi-au exprimat temerile în privința propunerii, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Principalul punct nevralgic este dacă UE ar trebui să aibă puterea de a face obiectivul obligatoriu. Danemarca, Franța, Irlanda, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia şi Portugalia sunt printre țările care spun că Bruxelles-ul nu ar trebui să poate face asta înainte ca statele membre să-şi exprime poziția şi, posibil, opoziția, potrivit Agerpres.
„Statele membre vor să aibă capacitatea de a activa mecanismele de criză, nu este ceva ce ar trebui să facă Comisia Europeană”, susține o sursă.
Conform propunerii, Executivul comunitar va consulta Grupul de coordonare al gazelor format din reprezentanții țărilor înainte de a face obiectivul obligatoriu.
Până acum, țările UE şi-au redus cererea combinată de gaze cu doar 5%, în pofida lunilor de tensiuni privind livrările din Rusia şi a creşterii prețurilor, a anunțat comisarul pentru energie, Kadri Simson.
Secretarul pentru Energie din Portugalia, Joao Galamba, a declarat că țara sa „este total împotriva” planului UE.
„Nu ține cont de diferențele dintre state”, a declarat el pentru publicația Expresso.
Şi Guvernul spaniol a anunțat că se opune reducerii consumului de gaze cu cel puțin 15%, dorit de Bruxelles pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, apreciind că această măsura nu este neapărat „justă” şi nici „eficientă”.
„Spania nu sprijină această propunere”, a declaat ministrul spaniol pentru Tranziția Ecologică, Teresa Ribera, într-o conferință de presă, exprimându-şi regretul că această măsură nu a făcut obiectul unei dezbateri în prealabil.