Planul climatic pe termen lung al Ucrainei ar putea reduce semnificativ dependența de importurile de energie, a sugerat ministerul Energiei, săptămâna trecută. Însă planul de renunțare la combustibilii fosili pentru 2050 a provocat dezamăgire.
Conform noilor planuri publicate de ministerul energiei și ecologiei prezentate marțea trecută (pe 21 ianuarie), Ucraina își va concentra eforturile asupra eficienței energetice în următoarele decenii, cu scopul de a reduce cererea de energie cu 50%, potrivit Euractiv.com.
Ministrul adjunct Serghei Maslichenko a declarat că țara trebuie „să reducă consumul pentru a produce mai puțin. Acest lucru se poate realiza prin introducerea de măsuri eficiente din punct de vedere energetic. Până la urmă, trebuie să ajungem la economii de 50%. De asemenea, vom reduce importurile de energie de trei ori”.
Ucraina depinde foarte mult de importurile de cărbune, gaz și combustibil nuclear.
Reducerea dependenței de energie reprezintă o prioritate politică în Ucraina, care a tăiat legăturile cu gazul rusesc ca urmare a anexării Crimeei. În 2018, Kievul a importat 10 miliarde de metri cubi de gaz natural prin Ungaria, Slovacia și Polonia.