Departamentul pentru Energie promite introducerea unor facilități pentru companiile care vor face investiții pentru reducerea poluării, mai ales la termocentrale, se arată într-o declarație dată pentru Mediafax de către Ministrul Delegat pentru Energie.
„Mineritul şi producţia de energie din cărbune vor fi sustenabile încă mulţi ani în România. (…) Ne gândim să stimulăm investiţiile care reduc emisiile de CO2 şi ne gândim la un act normativ prin care să dăm nişte facilităţi celor care investec în reducerea poluării, în concordanţă cu normele UE. Investiţii în modernizarea unităţilor de producţie, în special a celor pe cărbune”, a afirmat ministrul Constantin Niţă.
Ministrul a enumerat câteva dintre proiectele destinate modernizării instalațiilor termocentralelor. Printre proiectele planificate se regăsesc îmbunătățirea tehnologică a două blocuri ale termocentralei Mintia, a patru mine de huilă ale Complexului Energetic Hunedoara, proiect evaluat la 60-64 milioane de euro.
Constantin Niță a adăugat ca este aproape și de obținerea unui credit de 200 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru modernizarea unui grup al termocentralei Turceni. Ministrul crede că „după modernizare, preţul gigacaloriei va scădea la 53-54 lei pe gigacalorie, ceea ce va permite producţia electricităţii la un preţ mai redus.”
Departamentul pentru Energie are în plan și dezvoltarea unor noi unități de producție a energiei din cărbune. Potrivit declarațiior ministrului, este vizată construcţia unui grup nou de 500 MW la termocentrala Rovinari. Termocentrala ar costa mai mult de 1 miliard de dolari, iar proiectul ar urma să fie derulat în parteneriat cu compania chineză de stat China Huadian Engineering.
Hidroelectrica și Electrica, listate în iunie, CE Oltenia în octombrie
Listările pe burse ale marilor companii de stat sunt o promisiune de mult făcută și abia recent au început, cu oferte relativ mici scoase la ofertă. Șeful Departamentul Energiei spune că ieșirea pe burse va continua cu Hidroelectrica şi Electrica în iunie, la bursele din Bucureşti și Londra. Complexul Energetic Oltenia va fi listat în octombrie. Cel puțin așa arată acum planurile Departamentului.
Hidroelectrica va oferi pieței de capital 15% din acțiunile sale, iar din Electrica statul va oferi 51% din participația deținută. Informațiile venite de la autorități arată că va fi înființată o firmă care să preia pachetele minoritare de acţiuni deţinute de Electrica în Enel Energie Muntenia și în Enel Distribuție Muntenia (fiecare cu 23,57%), Enel Distribuţie Banat (24,86%), Enel Distribuţie Dobrogea (24,9%), Enel Energie (36,99%), E.ON Moldova Distribuţie (27%), E.ON Energie România (3,78%) şi Electrica Soluziona (49%). Totodată, Electrica SA are 0,5% din acţiunile Bursei Române de Mărfuri. În plus, vor fi lichidate înainte de listare filialele Electrica Serv care deservesc Banatul, Dobrogea şi Moldova.