Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat că G7 a cerut „companiilor implicate să nu se conformeze cererii lui Putin”. Plata în ruble pentru gazul rusesc ar fi inacceptabilă, au reiterat țările din Grupul celor Șapte (G7), iar ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a precizat că solicitarea recentă a președintelui rus Vladimir Putin arată că acesta este „pus cu spatele la zid”.
„Toți miniștrii [energiei] din G7 au fost de acord că aceasta este o încălcare unilaterală și clară a acordurilor existente”, a spus Habeck, a cărei țară deține președinția celor mai industrializate națiuni care alcătuiesc G7.
Putin a anunțat săptămâna trecută că Rusia va accepta doar plata în ruble pentru livrările de gaze naturale către „țările neprietenoase”, categorie care include toți membrii Uniunii Europene. Economiștii explică mișcarea ca o încercare de susținere a rublei, care s-a prăbușit față de alte valute de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar țările occidentale au răspuns cu sancțiuni de amploare împotriva Moscovei. Sunt analiști cre se îndoiesc că va mișcarea va avea efecte.
Blocul G7 este format din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite.
Decizia Rusiei „nu este în conformitate cu ceea ce s-a semnat și nu văd de ce am aplica-o”, a spus președintele francez Emmanuel Macron.
Întrebat luni de către reporteri dacă Rusia ar putea tăia livrările de gaze naturale către clienții europeni dacă vor respinge cererea de a plăti în ruble, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus într-o conferință telefonică: „în mod clar nu vom furniza gaz gratuit”.
În România, ministrul Energiei Virgil Popescu a explicat vineri, 25 martie, că România nu cumpără direct gaze din Rusia sau Gazprom, prin urmare, cererea nu se aplică.