Acasă » Regenerabile » Ploaie sau soare: O nouă celulă fotovoltaică extrage energie și din picăturile de ploaie

Ploaie sau soare: O nouă celulă fotovoltaică extrage energie și din picăturile de ploaie

15 martie 2018
Regenerabile
energynomics

A fost inventat un panou solar care poate genera energie electrică din picături de ploaie, permițând energiei să fie produsă chiar și atunci când cerul este nor noros sau soarele a apus. Dispozitivul nou este proiectat pentru a împiedica scăderea producției când soarele nu strălucește – dar aplicația practică există încă de câțiva ani.

Investițiile în energie solară cresc la nivel global datorită căderii costurilor cu 90% în ultimul deceniu, ceea ce transformă această resursă în cea mai ieftină energie, în multe părți ale lumii. Dar producția poate scădea când nu e soare, iar cercetatorii lucrează pentru a genera și mai multă energie electrică din panouri.

Noul dispozitiv, operat demonstrativ într-un laborator de la Universitatea Soochow din China, suprapune două straturi de polimeri transparenți pe o celulă fotoelectrică (PV). Când picăturile de ploaie trec peste straturi și apoi se rostogolesc, frecarea generează o încărcătură electrică statică.

„Dispozitivul nostru poate genera energie electrică pe orice vreme”, a declarat Baoquan Sun, de la Universitatea Soochow. „În plus, acest dispozitiv oferă chiar și energie electrică pe timp de noapte, dacă plouă”.

Deși alți cercetători au creat recent dispozitive similare pentru panouri solare, cunoscute sub denumirea de nanogeneratoare triboelectrice (Tengs), noul design este semnificativ mai simplu și mai eficient, deoarece unul dintre straturile de polimeri acționează ca electrod atât pentru Teng, cât și pentru celula solară.

„Datorită design-ului unic al dispozitivului, acesta devine un echipament ușor”, a declarat Sun, a cărui lucrare este publicată în revista ACS Nano. „În viitor, explorăm integrarea acestora în dispozitive mobile și flexibile, cum ar fi haine electronice. Cu toate acestea, eficiența energetică trebuie îmbunătățită în continuare, înainte de aplicarea în practică”.

Sun a declarat că domeniul se dezvoltă rapid și estimează că un prim prototip va fi produs în trei până la cinci ani. Alți oameni de știință din China au folosit, de asemenea, Tengs pentru celulele solare pentru a recolta energie eoliană, o aplicație pe care Sun susține că poate fi adăugată dispozitivului său. Stratul superior de Teng este de asemenea curbat, pentru a focaliza mai bine și a transmite mai multa lumină celulei solare, potrivit The Guardian.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *