Majoritatea energiei electrice produse și utilizate în Polonia provine de la centralele electrice vechi, pe bază de cărbune și, prin urmare, creșterea costului emisiilor de carbon a sporit prețurile energiei.
Partidul aflat la guvernare a fost ales în 2015 după ce a făcut promisiuni de susținere a industriei cărbunelui și a introdus politici care îngreunează investițiile în energia regenerabilă. Însă guvernul a schimbat direcția anul trecut din cauza necesității de a atinge obiectivele UE privind energia din surse regenerabile și, în iunie, a aprobat o modificare a legii pentru a reduce obstacolele cu care se confruntă investițiile în domeniul energiei verzi.
Totuși, guvernul nu este unanim în politica energetică, ministrul Energiei, Krzysztof Tchorzewski, sprijinind cărbunele, în timp ce ministrul Antreprenoriatului și Tehnologiei, Jadwiga Emilewicz, promovează programe non-poluante și de energie verde. Emilewicz a propus introducerea de stimulente pentru gospodării, companii mici și autorități locale care investesc în panouri solare, astfel încât să poată genera energie electrică pentru propriile nevoi și să revândă ceea ce nu utilizează.
Astfel de stimulente includ subvenții, o finanțare mai ușoară și o diminuare a birocrației, potrivit Reuters. „Este foarte probabil ca până în 2020 și după aceea prețurile energiei să nu scadă, și trebuie căutate alte soluții decât reducerile ad-hoc, deoarece spectrul instrumentelor disponibile este limitat”, a declarat Emilewicz pentru Reuters.
„Acesta este motivul pentru care am pregătit un program pentru dezvoltarea energiei prosumatorilor”, a spus ea. „Dacă prețul energiei electrice vândute de marii producători de energie nu scade, atunci datorită energiei din segmentul prosumatorilor, un consumator individual nu va trebui să plătească pentru ea sau va plăti mult mai puțin”.
Prețurile energiei pe piața angro din Polonia au crescut din a doua jumătate a anului 2018. Partidul de guvernământ a adoptat o lege în decembrie, menită să prevină creșterea prețurilor energiei electrice pentru gospodării și industrie în 2019, înainte de alegerile generale din toamnă. „Ne așteptăm ca panourile solare cu o capacitate totală de 200 MW să fie instalate în 2019, datorită programului. Vrem ca aproximativ 200 de MW să fie adăugate în anii următori“, a mai spus Emilewicz.
În prezent, Polonia are aproximativ 300 MW de capacitate instalată în panouri solare. Energia solară a acoperit până acum doar o mică parte din nevoile energetice ale țării, datorită costurilor ridicate de investiții și a unei lumini slabe a soarelui, însă prețurile modulelor solare scad rapid, iar acestea au devenit mai eficiente.