Polonia promite să nu închidă mina de cărbune din Turow, în ciuda faptului că a fost obligată de Comisia European să plătească o amendă zilnică de 500.000 euro pentru că ignoră o hotărâre judecătorească anterioară de oprire a operațiunilor. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul în Luxemburg, a dispus aplicarea acestei amenzi luni.
Decizia vine ca urmare a unei cereri din partea Republicii Cehe, care se afla într-o dispută cu Polonia cu privire la mina de suprafață din Turow, din apropierea graniței comune. Guvernul ceh spune că mina afectează comunitățile învecinate. Mina de lignit funcționează de mai bine de un secol, dar recent s-a extins mai aproape de granița cehă.
Amenda ar putea forța Varșovia să obțină un acord cu Praga, în cadrul unor discuții bilaterale demarate în luna iunie cu privire la modernizările tehnice și măsurile de limitare a daunelor la nivelul apei, ci privire la zgomot și la impactul asupra atmosferei. Un acord ar urma să pună capăt tuturor litigiilor.
Guvernul polonez a declarat că decizia curții UE subminează aceste discuții și a declarat că mina din Turow, o sursă majoră de locuri de muncă și energie electrică în regiunea sa, va continua să funcționeze. „Amenda Curții de Justiție a Uniunii Europene este disproporționată și nu este susținută de fapte”, a afirmat guvernul polonez într-un comunicat. „Subminează procesul de obținere a unei soluții amiabile”.
A încălcat Varșovia legislația UE?
Republica Cehă a transmis nemulțumirea cu priire la mina din Turow către Comisia Europeană, care anul trecut a început procedurile legale, afirmând că Varșovia a încălcat legislația UE atunci când a prelungit durata de viață a minei. Cehia a continuat la CJUE și a obținut sprijinul judecătorilor pentru un ordin temporar de oprire a operațiunilor la Turow până la o hotărâre definitivă.
După ce a Varșovia a refuzat să închidă mina, Praga a cerut aplicarea unei penalități zilnice de 5 milioane de euro. Curtea a fost de acord luni, dar a stabilit o amendă cu mult mai mică. „O asemenea măsură pare necesară pentru a consolida eficacitatea măsurilor provizorii din ordinul din 21 mai 2021 și pentru a descuraja acel stat membru să amâne respectarea ordinului”, au spus judecătorii.
Praga a salutat amenda, dar a precizat că își dorește un acord pe cale amiabilă. Unii oficiali polonezi au respins ordinul cu vehemență. „CJUE cere Poloniei o jumătate de milion de euro pe zi pentru că Polonia nu și-a lăsat cetățenii fără energie și nu a închis minele peste noapte”, a declarat adjunctul ministrului justiției, Marcin Romanowski, pe Twitter. „Este un jaf judiciar și furt pe față. Nu veți primi nici un cent.”