Autoritățile poloneze speră că promisiunile vizând construirea unei centrale nucleare vor convinge Uniunea Europeană să îi permită să mențină în funcțiune termocentralele pe bază de cărbune, informează Bloomberg. Polonia obține peste 80% din energia electrică din cărbune, şi s-a angajat să construiască o centrală nucleară în negocierile cu UE pe marginea implementării pachetului de iarnă în domeniul energetic.
O centrală nucleară ar permite reducerea emisiilor poluante și, de asemenea, ar putea ajuta Polonia să convingă blocul comunitar să îi permită să utilizeze termocentralele pentru o perioadă mai lungă de timp. „Ar fi mai bine dacă nu ar exista un pachet de iarnă însă dacă va exista, am dori să ajungem la un compromis. În forma actuală, propunerile ne limitează investițiile în cărbune, ceea ce nu ne putem permite”, a precizat adjunctul ministrului polonez al Energiei, Grzegorz Tobiszowski.
Grzegorz Tobiszowski susține că reglementările propuse de UE împiedică susţinerea construirii de termocentrale, ceea ce ar reduce volumul consumatorilor de cărbune.
”O centrală nucleară, care ar putea costa 6,2 miliarde de dolari, ar putea fi un atu în discuțiile Poloniei cu UE pe tema politicilor de mediu”, afirmă Tobiszowski. „Nu putem să ignorăm ceea ce pregătește UE pentru noi și trebuie să venim cu propriile noastre propuneri. Dacă vom propune doar cărbune și lignit atunci UE ne va distruge. Trebuie să fim pragmatici și eficienți” a mai precizat Grzegorz Tobiszowski.
Recent, ministrul polonez al Energiei, Krzysztof Tchorzewski estima că o centrală nucleară cu o capacitate de 1.200 de megawați ar costa 24 de miliarde de zloți, aproximativ 6,2 miliarde de dolari, iar lucrările de construcție ar dura aproximativ 10 ani.