Acasă » Interes general » Poluarea aerului, principalul factor de risc pentru pentru mortalitate la nivel mondial

Poluarea aerului, principalul factor de risc pentru pentru mortalitate la nivel mondial

5 martie 2020
Interes general
energynomics

Poluarea aerului reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, întrucât reduce durata de viață a unei persoane în medie cu trei ani, potrivit unui studiu publicat marți (3 martie), conform partenerului Euractiv, Le Journal de l’Environment.

În timp ce poluarea aerului rămâne un factor bine stabilit în mortalitatea globală, ea a fost în mare măsură subestimată. În timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că poluarea a ucis 4,2 milioane de oameni în 2016, cercetătorii au ajuns la concluzia că această cifră ar putea fi de fapt mai aproape de 8,8 milioane de oameni.

Cel puțin așa rezultă din studiul realizat de Jos Lelieveld, de la Institutul Max Planck pentru Chimie din Mainz (Germania) și colegii săi, publicat în Cardiovascular Research, revista European Society of Cardiology (ESC).

Cercetătorii au adus ca referință date globale privind expunerea la particule fine (PM2.5; dimensiuni mai mici de 2,5 microni) și date privind expunerea la ozon, folosind modelul global al mortalității expunerii, un instrument publicat în 2018 care permite un calcul mai bun impactul poluării aerului asupra sănătății umane.

Pe lângă efectele cardiovasculare și pulmonare, echipa a evaluat pentru prima oară efectul asupra altor boli netransmisibile, inclusiv diabetul și hipertensiunea. Prin urmare, poluarea aerului se dovedește a fi principalul factor de risc pentru mortalitate la nivel mondial, depășind chiar fumatul activ și pasiv, care e responsabil pentru 7,2 milioane de decese pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *