Acasă » Petrol și Gaze » Polul energetic se mută în Asia (Oil and Energy Investor)

Polul energetic se mută în Asia (Oil and Energy Investor)

26 iulie 2016
Analize
energynomics

Chiar dacă referințele pentru petrol WTI (West Texas Intermediate, stabilit la New York) și Brent (stabilit la Londra) pot da impresia că SUA și Europa fac jocurile în lumea energetică, lucrurile nu stau deloc așa, scrie Kent Moors pentru oilandenergyinvestor.com.

Iar analiștii încep în cele din urmă să înțeleagă că prețul real al petrolului nu mai este determinat în Occident.

Așa-numitele economii „mature”, dezvoltate, pot acapara în continuare finanțarea petrolieră (cel puțin pentru moment), dar regiunea cu cererea cea mai mare pentru produsul brut real, iar produsele derivate din acesta de conducere, se află în altă parte …

Și aceasta nu e China, ci Asia. Toate semnele indică faptul că cererea agregată de energie și de țiței, în special, va gravita pe piețele asiatice, cel puțin în următorii 25-30 de ani.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) preconizează că cererea mondială pentru al patrulea trimestru al acestui an va urca la 96,9 milioane de barili pe zi, o creștere de 2,3% față de anul 2015, pe medie anuală și cu 3,5% mai mult decât cifra pentru primul trimestru al ultimului an. Previziunile preliminare pentru al patrulea trimestru al anului 2017 sunt de 98,1 milioane de barili pe zi. Aceasta ar însemna o creștere de 2,1% față de mediile zilnice ale anului curent.

Ambele aceste cifre sunt cele mai mari înregistrate vreodată.

Asia reprezintă în prezent o treime din totalul cererii la nivel mondial, iar asta e doar începutul. Cererea va crește mai repede decât în orice alt loc de pe Pământ. În timp ce cifrele cererii sunt de așteptat să stagneze pentru America de Nord și Europa de Vest, ele arată că Asia va reprezenta 40% din total până în 2030.

Cele două motoare de stabilire a prețurilor petrolului aparțin Asiei. Orice încetinire a expansiunii în China va fi compensată de creșterea accelerației cererii indiene.

India reprezintă noua Chină. Helima Croft, managing director și șef de strategie globală a Mărfurilor la RBC Capital Markets a remarcat ascet lucru.

„Credem că India conduce chiar acum și va fi un factor-cheie al cererii”, a declarat Croft pentru CNBC. În timp ce RBC continuă să vadă un preț mic pe piața petrolului, analiza indică, de asemenea, o echilibrare a cererii și ofertei până la sfârșitul acestui an și o creșterea lentă a prețurilor.

De asemenea, conform AIE, cererea de petrol din India a avut crescut mai repede în ultimul sfert decât orice altă perioadă de trei luni, din ultimii 10 de ani.

Totodată, în conformitate cu Departamentul de Planificare si Analiză a Petrolului al Ministerului Petrolului indian, această țară a utilizat 48.5 milioane de tone (aproximativ 369 milioane de barili) de produse petroliere în cursul trimestrului ce a debutat la 1 aprilie – o creștere consistentă, de 7,8% de la an la an.

Acesta este cel mai mare vârf de cerere de petrol din India, deoarece o creștere de 8,4%, pentru primul trimestru al anului 2007, și prima dată când aceasdtă țară a depășit o medie de consum 4 milioane de barili pe zi.

AIE a dat ca motive îmbunătățirea nivelurilor ale veniturilor individuale și o creștere a cheltuielilor de infrastructură.

Creșterea cererii combinate pentru India și China este estimată să reprezinte aproape 50% din întreaga creștere a cererii la nivel mondial până în 2035. Iar cele două țări trebuie urmărite îndeaproape.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *