Prim-ministrul României, Victor Ponta, a declarat după o vizită la Transgaz şi Romgaz, că dacă va fi începută exploatarea gazelor din Marea Neagră, până în 2019 vom avea suficient gaz pentru România, dar şi pentru Republica Moldova.
“În mod normal, dacă toate premisele existente referitoare la gazul din Marea Neagră se confirmă şi se începe exploatarea lor şi până în 2019 trebuie să avem suficient gaz şi pentru România şi pentru Moldova. Energie electrică avem deja suficientă, avem capacitate de export, dar acolo e vorba de lucrările de infrastructură de transport la Transelectrica. Deci, energie electrică, gaz suficient pentru România şi pentru Moldova”, a spus Ponta, citat de Agerpres.
Premierul a insistat că Transgaz şi Romgaz trebuie “să pună umărul la ceea ce este strategia naţională şi asigurarea independenţei energetice”. “Transgazul şi Romgazul în primul rând funcţionează în acest moment. Au avut listări de succes la Bursă, cu capital şi privat alături de cel de stat. Acţionează ca două companii moderne, care investesc, au profit, au angajaţi.
Am nevoie ca şi Transgaz şi Romgaz să pună umărul la ceea ce este strategia naţională şi asigurarea independenţei energetice şi de sprijin în special, pentru Republica Moldova, dar şi de interconectare cu toţi ceilalţi vecini ai noştri şi de realizare a acestei independenţe energetice, fără de care România va fi foarte greu să se dezvolte sustenabil pe termen mediu şi lung”, a explicat Ponta.
El a subliniat că Transgaz trebuie să investească în conducta prin care se vor transporta gazele din Marea Neagră. “Le puteţi aduce prin canalizarea investiţiilor de infrastructură (…) Nu va fi niciun alt proiect de aducere a acelor rezerve, nu va fi niciun South Stream. (…) Ci doar către Dobrogea, către teritoriul României şi aici dumneavoastră aveţi un rol esenţial”, a spus premierul.
Primul ministru consideră că o altă prioritate a Transgaz trebuie să fie transportul de gaze până la Chişinău, pentru asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldova.
“Al doilea proiect pe care îl am în minte. Am reuşit într-un an de zile să facem (…) gazoductul care ne leagă de Moldova. (…) Are deocamdată în primul rând o valoare simbolică, pe urmă, o valoare economică limitată. Că adevăratul sprijin pe care îl acordăm Moldovei va fi atunci când veţi avea şi staţia de comprimare şi capacitatea de transport şi atunci când practic vom putea să livrăm le nevoie, gaz, până la Chişinău, nu doar până la Ungheni. (….) Moldova este prioritate absolută. Tot ce gândim despre energie, (…) gândim nu doar pentru România, şi pentru Moldova”, a spus Ponta.
Premierul a sugerat conducerii Transgaz să ia în calcul şi proiectele internaţionale TAP şi TANAP, care vizează aducerea gazelor din Azerbaidjan prin coridorul sudic pe pieţele ţărilor din Europa. “Sigur că mai departe Grecia, Bulgaria, România trebuie să ne gândim pe viitor cum ne conectăm la această reţea. E un proiect pe termen lung, dar nu înseamnă că nu trebuie să îl aveţi în vedere”, a mai spus Ponta.
El a adăugat că independenţa energetică a României, mai ales faţă de Rusia, este foarte importantă. “Eu nu cred că România va fi cu adevărat puternică şi independentă, decât atunci când nu o să mai depindem din punct de vedere energetic de nimeni în mod special. Sau mă rog, dacă depindem de Vest, nu e aşa grav, e bine.
Să nu depindem de cei din Est, care la nevoie ştiu să dea robinetul mai tare sau mai încet şi eu primesc de la dumneavoastră cât s-a redus gazul pe conductă sau nu, după care aflu că decizia se ia în Austria. Nu, nu cred că se ia în Austria, cred că se ia la Moscova decizia, doar se implementează în Austria. Modul în care dumneavoastră vă faceţi strategia de viitor ne va asigura nouă, ca ţară, independenţa energetică care înseamnă independenţă politică”, a concluzionat premierul.