La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, preşedintele american Joe Biden a confirmat la Summit-ul G7 că relaţiile dintre cele două state sunt foarte strânse, a scris, pe Facebook, Virgil Popescu, ministrul român al Energiei.
„În cadrul parteneriatului româno – american, pe palierul energiei, preşedintele SUA a anunţat că vor investi alte 14 milioane de dolari în Etapa Preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea SMR (reactoare modulare mici din România). Până în prezent SUA au sprijinit deja dezvoltarea SMR-urilor în ţara noastră pentru realizarea unui studiu amănunţit, care a durat 18 luni, în urma căruia am identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Anunţ care a fost făcut la Bucureşti alături de partenerii americani”, a adăugat el, potrvit Agerpres.
Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, de aceea sunt foarte importante investiţiile pe care le facem, a precizat Popescu.
„Vreau să le mulţumesc preşedintelui României Klaus Iohannis şi prim – ministrului Nicolae Ciucă pentru susţinerea extinderii programului nuclear civil în România şi pentru implicarea pe care au avut-o în extinderea parteneriatului strategic dintre cele două state. Investiţiile vor avea efecte pozitive în domeniul energiei, dar şi pentru întreaga economie. Totodată, aş dori să dau asigurări că pentru dezvoltarea acestui proiect se respectă cele mai înalte standarde de securitate nucleară, care să ofere siguranţă populaţiei şi atenţia cuvenită mediului”, a arătat oficialul guvernamental.
Statele Unite sunt implicate în cel mai complex şi avansat program de dezvoltare a Reactoarelor Modulare Mici. Tehnologia americană NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020. Decizia a fost luată la finalul unui proces amplu de testare, care a durat peste 10 ani şi a costat peste 500 milioane dolari şi peste 2 milioane ore de muncă, a amintit ministrul Energiei.