Acasă » Electricitate » POR Centru 2021-2027 are nouă direcții prioritare, finanțate cu peste 1,1 mld. euro

POR Centru 2021-2027 are nouă direcții prioritare, finanțate cu peste 1,1 mld. euro

2 noiembrie 2021
Digitalizare
Bogdan Tudorache

Programul Operațional Regional al Regiunii Centru este în curs de elaborare și va finanța atât proiecte de digitalizare, cât și eficiență energetică. La finalul lunii octombrie era gata versiunea care va fi prezentată Comisiei Europene, a spus Ovidia Caba, Director Direcția Politici Regionale, Programe, ADR Centru, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Sibiu”, organizate de Energynomics. Sunt prevăzute diverse programe, pe nouă axe, însumând peste 1,13 miliarde de euro, în perioada 2021-2027.

”După ce îl transmitem Comisiei Europene mai pot exista modificări [la POR], însă axele prioritare pleacă, odată, de la nevoile regionale, și, pe de altă parte, de la constrângerile politicilor europene. Fondurile europene pentru perioada 2021-2027 sunt direcționate pe cinci obiective de politică, iar Regulamentele impun anumite restricții privind alocarea către anumite categorii de operațiuni”, a spus ea.

Astfel, o zonă prioritară este finanțarea proiectelor de digitalizare a administrației publice și a IMM-urilor. ”Pentru administrație avem și un proiect strategic, o platformă de smart city. Digitalizarea nu mai poate fi separată de eficiența energetică și de nici un alt domeniu, ea ne însoțește la orice pas, și chiar dacă noi le avem la nivel de politici, separate, cred că ele merg foarte bine împreună”, a afirmat ea.

De altfel, dezvoltarea IMM-urilor și eficiența energetică au fost parte din cele două programe regionale, dezvoltate de ADR, în perioadele 2007-2013 și 2014-2020. ”Au fost incluse componente care vizează eficiența energetică – clădiri rezidențiale, publice, iluminat public sau mobilitate urbană. În POR 2007-2013, aproape 36% din buget a avut cel puțin o componentă verde – iluminat public, piste de biciclete, monitorizarea transportului public, eficiența în clădiri. Dacă ne uităm la programul actual, 2014-2020, 43% din proiecte au o componentă ecologică, cu o evoluție a finanțării de la aproape 200 de milioane de euro la peste 577 de milioane de euro, alocați acestor domenii”, a mai spus ea.

Au fost efectuate investiții în eficiența energetică, în reabilitarea clădirilor publice și rezidențiale, în regenerarea urbană și a spațiilor verzi.

Planul de dezvoltare ADR Centru include șase domenii strategice: Dezvoltarea teritorială și urbană durabilă, Competitivitatea economică – cercetare-dezvoltare și inovare, Resursele Umane, Mediul, Turismul și Dezvoltarea rurală, agricultura și silvicultura. ”Avem de asemenea, o strategie de specializare inteligentă al cărei scop este să identifice zonele cu potențial de creștere inteligentă. Mare parte din finanțările pe care le vom acorda o să meargă către aceste nouă domenii de specializare”, a adăugat ea.

DESCARCĂ PREZENTAREA OVIDIEI CABA

Regiunea ADR Centru cuprinde 6 județe: Alba, Harghita, Mureș, Sibiu, Brașov și Covasna și are peste 2,3 milioane de locuitori și o rată de urbanizare de 57%. ”Avem un PIB/locuitor de 20.600 de euro, reprezentând 66% din media Uniunii Europene. Suntem o regiune foarte bine conectată, amplasată pe Coridorul 4 de transport pan-european și avem conexiuni cu celelalte regiuni de dezvoltare. În viitor, prin autostrăzile A8 și A13, vom avea conexiuni rutiere cu nordul și estul României.

Din punct de vedere economic predomină serviciile, urmate de industrie, construcții și agricultură. Un impuls important a fost dat de investițiile străine directe; de aceea, exporturile regiunii sunt peste media națională, principalele mărfuri exportate fiind: mașini, aparate, echipamente, mijloace de transport, etc”, a spus Ovidia Caba.

Regiunea Centru este o regiune statistică, iar Agenția are între atribuții activități precum cea de planificare și programare regională, gestionarea și implementarea de programe – au fost implementate fondurile de preaderare în perioada 2000-2007, după care ADR a devenit, asemenea altor agenții regionale, organism intermediar pentru programe operaționale regionale.

”Începând din perioada de programare 2021-2027 o să fim autoritate de management, responsabilă nu doar de implementarea unor programe naționale, ci și de elaborarea și gestionarea programelor operaționale”. Alte misiuni ale ADR includ dezvoltarea de parteneriate la nivel european și promovarea regiunilor locale.

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – Sibiu” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri:  ABB România, Enel X România, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Photomate, Sixt, Wiren.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *