Portugalia va elimina definitiv cărbunele din sectorul energetic până în anul 2030, a declarat ministrul Mediului, Joao Matos.
Guvernul a confirmat că va închide centralele de 1.1GW de la Sines și de 577MW de la Pego înainte de anul 2030. Acestea sunt singurele care funcționează pe bază de cărbune.
Strategia Lisabonei constă în eliminarea scutirilor de taxe pentru generarea de cărbune începând cu anul viitor, pentru a încuraja sectorul energetic să devină liber de cărbune. De asemenea, va reforma impozitul național pe carbon, potrivit Argus Media.
Producția de cărbune a fost mai ridicată în acest an, în valoare totală de 11,3 TWh în ianuarie-octombrie, în creștere cu 2TWh față de aceeași perioadă a anului trecut.
Producția celor două centrale pe bază de cărbune a fost susținută de o producție hidroelectrică mai slabă pe fondul rezervelor sub media pe termen lung.
Matos a spus că instalațiile fotovoltaice (PV) și proiectele de stocare a bateriilor sunt obiective-cheie pe care se va concentra guvernul în următorii ani pentru a fi „neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050”.
Capacitatea PV din Portugalia a ajuns la 439 MW în 2016, potrivit datelor furnizate de operatorul sistemului de transport REN. O nouă fermă fotovoltaică de 221 MW este în curs de construcție și este programată să înceapă să funcționeze până la mijlocul anului 2019.
Franța va închide centralele pe bază de cărbune până în 2021
Franța va închide toate centralele pe bază de cărbune până în 2021, mai devreme decât obiectivul stabilit anterior – anul 2022, a declarat președintele Emmanuel Macron.
Cele cinci uzine rămase în Franța, cu o capacitate combinată de 2,9 GW dintr-o capacitate totală instalată de 100 GW, vor fi închise mai devreme decât era planificat, ca parte a unei promisiuni făcute de Macron în timpul campaniei prezidențiale.
Compania franceză de stat EdF operează trei uzine, în timp ce germanii de la Uniper operează alte două.
Producția pe bază de cărbune reprezintă aproximativ 1,5% din producție internă anual, cu cele mai mari rate de utilizare în lunile de iarnă, arată datele operatorului de rețea RTE.