În octombrie anul acesta, București a găzduit a 5-a ediție a conferinței Marea Neagră Petrol și Gaz natural (Black Sea Oil & Gas) organizată de GBC. Au fost două zile de întărire a relațiile de necomparat și de informații actualizate asupra activităților din zona offshore și cea onshore din regiune, existente sau în așteptare. Ca partener media, energynomics.ro a avut ocazia de a purta câteva dialoguri inteligente cu unii dintre experții și decidenții de top care au participat.
Vom fi primii care vom extrage gaze naturale din Marea Neagră!
Mark Beacom, Director executiv al Black Sea Oil and Gas, a vorbit în principal despre numeroase probleme de reglementare cu care s-au confruntat pentru a avansa proiectul lor din Marea Neagră. „Pentru ca mediul de reglementare să fie implementat, noi am colaborat cu Guvernul și o nouă lege cu privire la zona offshore a fost creată și trimisă în Parlament. Acesta este rezultatul muncii de peste un an și jumătate dintre ARCOMN – Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră – și Guvern, condusă de către Biroul cabinetului prim-ministrului, pentru a parcurge și a identifica toate detaliile care împiedică acest proiect în a trece procesul de reglementare. Odată ce proiectul de lege trece prin Parlament, vom avea o linie de vizibilitate pentru a ne putea permite realizarea proiectului, pentru prima dată vreodată”, a afirmat Mark Beacom.
Black Sea Oil and Gas a făcut echipă cu BERD, deoarece banca abordează un unghi foarte specific – acela de a ne susține noile dezvoltări promițătoare. „Discutăm de ceva timp aspectul ca ei să dezvolte un interes de participare în cadrul companiei pentru a ne ajută și pentru a depăși blocajele și problemele de marketing existente in România. Acest proces nu este încă finalizat, dar consiliul lor administrativ a aprobat înțelegerea, iar acest lucru ne oferă un indiciu despre cât de departe am reușit să ajungem”, a explicat Beacom.
BERD s-a implicat și pentru a susține implementarea unei alte părți de legislație în România, anume DSO – Directiva privind Siguranța din zona Offshore. ”Reprezintă o realizare uriașă, deoarece, pentru a realiza o dezvoltare în zona offshore, avem nevoie de acord DSO, conform directivelor UE”, a afirmat Mark Beacom. „Faptul că există un președinte [al noii-stabilite Autorități Competente de Reglementare în domeniul Operațiunilor Petroliere din zona Offshore a Mării Negre], faptul că a început să își adune un personal, cu susținerea financiară din partea BERD, reprezintă o altă realizare pozitivă”.
Al treilea proiect legislativ pozitiv este legea redevenței, aflată în prezent în dezbatere publică, care stabilizează regimul redevențelor pentru contracte deja implementate.
Există în continuare anumite îngrijorări cu privire la forma finală a legii de aprobare a OUG 64/2016, mai ales în ceea ce privește ideea introducerii unei platforme de tranzacționare ce va deține monopolul și al unui procent obligatoriu de gaze natural ce trebuie tranzacționat pe acea platformă. „Pentru ca noi să putem dezvolta acest proiect, avem nevoie de un singur cumpărător de gaze natural pe termen lung”, a declarat Mark Beacom. „Aceste este pur si simplu modul normal de a dezvolta un perimetru de gaze naturale din zona offshore. Avem nevoie de predictibilitate cu privire la faptul că pentru fiecare zi în care noi producem gazul, avem un cumpărător de gaze pregătit, în anumite condiții comerciale.”
DNV GL – o sursă de perspective obiective cu privire la evaluarea riscului
Nils Andreas Masvie, vice-președinte la Eurasia Oil and Gas DNV GL, a elaborat asupra perspectivelor operațiunilor din zona offshore a Mării Negre. „Producția actuală a O&G din Marea Neagră nu este foarte mare, dar observăm că Marea Neagră reprezintă o zona unde se dispune de resurse de hidrocarburi și că, în același timp, este un drum important pentru hidrocarburi, astfel prezentăm un mare interes și un nivel ridicat de concentrare în acest sens”. Ca fundație independentă cu sediul în Norvegia, fără acționari externi, nici guvernamentali, nici privați, DNV GL activează de mai bine de 150 de ani, oferind servicii legate de riscurile asociate domeniului maritim și mai apoi, în legătură cu industria petrolieră și de gaze naturale O&G. „Industria petrolieră și de gaze naturale O&G, în general, și industria petrolieră și de gaze natural O&G din zona offshore în special, este o industrie foarte internaționalizată, cu multe inovații tehnologice și noi dezvoltări ce permit operarea în ape din ce în ce mai adânci. Forarea orizontală și dezvoltările unde nu sunt necesare platforme, dar se dispune de completare submarină, sunt doar câteva exemple de cum tehnologia dezvoltată în altă parte poate fi foarte ușor utilizată și adaptată noilor zone petroliere și de gaze naturale. Din acest motiv experiențele și ceea ce s-a învățat din Marea Nordului pot fi folosite și aplicate în Marea Neagră”, a adăugat Nils Andreas Masvie.
Operatorii internaționali au un rol important în abordarea și comunicarea directă cu autoritățile țărilor în care operează, dar, cu siguranță, organizațiile independente pot contribui la acest dialog cu o perspectivă obiectivă asupra celei mai sigure și bune metode de a aborda aceste chestiuni. „Subiectul comun a ceea ce facem este faptul că utilizăm competențe tehnologice și experiența noastră de peste tot în lume pentru a analiza riscurile. Împreună cu operatorul, dar întotdeauna în calitate de organism independent, dezvoltăm un program în cadrul căruia riscurile pot fi controlate, atenuate sau minimizate. Astfel încât, dacă operatorul ar dori să utilizeze rezultatele muncii noastre pentru a le prezenta altor părți – precum Guvernul, firmele de asigurări sau companiile de finanțare proiecte – acestea vor ști că cineva total independent de operator a vegheat asupra afacerii”, a explicat reprezentantul DNL GL.
Siguranța face parte din afacere
Georgios Panopoulos, Director executiv al Management Force Group, a vorbit despre expertiza în a aduce petrolul și gazele naturale din zona offshore la țărm. „Compania noastră este specializată în siguranță și sănătate, dar siguranța abordată într-o manieră holistică. Este vorba de siguranța în afaceri, pentru mediu și siguranța oamenilor”, a afirmat el. Compania a început în Grecia, iar acum are sucursale în România, Bulgaria și Albania. „Abordăm siguranța de la proiectare până la scoatere din funcțiune și demolare și predarea terenului.”
Management Force Group deja a avut câteva proiecte mari în România, una din hidrocentralele de la Brazi, fapt ce îi oferă o poziție bună lui Georgios Panopoulos pentru a evalua diferențele specifice cu privire la cum înțeleg oamenii probleme HSE în România, în comparație cu alți oameni din alte regiuni din Europa. „În ceea ce privește sănătatea și siguranță, există o linie undeva care separă nordul și vestul Europei de restul Europei. În restul Europei, din diverse motive, diferit în Ucraina, România sau Grecia, siguranța nu a atins același nivel ca în Europa de Nord și de Vest. Siguranța nu reprezintă încă o problemă și nu a fost introdusă în ecuația de afaceri așa cum este cazul în Europa de Nord și de Vest”, afirmă el.
„În ziua de astăzi, se discută foarte mult despre sistemele de managementul calității, sau de sistemele și procedurile de management ale siguranței. Acestea au fost dezvoltate acum 20-30 de ani de către companiile petroliere și de gaze naturale, deoarece considerau că trebuie să își optimizeze performanțele și căutau să exceleze. Pentru că dacă există o discrepanță și se produce un accident în această industrie, atunci pierderea este devastatoare”. De aceea, industria petrolieră și de gaze naturale O&G conduce în ceea ce privește siguranța și sănătatea, consideră Georgios Panopoulos – în urma, poate, armatei și domeniului aerospațial.