Săptămâna trecută, Comisia Europeană a lansat o consultare publică în contextul pregătirii unui plan de acțiune al Comisiei privind digitalizarea sistemului energetic, care urmează să fie publicat în primul semestru al anului 2022. CE a primit deja peste 40 de comentarii de la companii și asociații de afaceri. Iată câteva dintre propunerile de la GIE, asociația operatorilor europeni de infrastructură a gazelor din rețelele de transport, soluțiilor de stocare și terminale de GNL, reprezentând 70 de operatori din 26 de țări europene.
Digitalizarea este un element cheie în sistemul energetic hibrid complex care este avut în vedere, necesar pentru atingerea obiectivelor ambițioase ale Acordului Verde, consideră GIE. Acest lucru va necesita reacții instantanee pentru echilibrare, acomodare, planificare coordonată și operare pentru furnizarea unor surse de energie mai diversificate. GIE consideră că ar trebui încurajate și susținute trei direcții de dezvoltare:
- Aprovizionare stabilă și fiabilă cu energie – aceasta este nevoia de bază pentru a asigura continuitatea
- Tehnologie nouă – sunt necesare soluții inovatoare pentru gestionarea complexității viitoare
- Evoluțiile pieței – pentru a răspunde influențelor externe, CE, autorităților de reglementare, de mediu etc.
Cooperarea este cheia, iar acest lucru înseamnă schimbul de date și expertiză, în special schimbul de date trans-operațional: TSO-TSO, TSO-DSO, TSO-SSO etc. [TSO – operatori ai sistemelor de transport, DSO – operatori ai sistemelor de distribuție, SSO – operatori ai sistemelor de stocare] „Accentul nu ar trebui pus doar pe electricitate, ci ar trebui să folosim și oportunitatea de a include alți vectori energetici. Integrarea între sistemele energetice, de exemplu, prin hidrogen, mărește complexitatea dinamicii pieței, ceea ce face necesară abordarea digitalizării inclusiv în domeniul moleculelor”, scrie GIE, referindu-se la trei priorități cheie: flexibilitatea rețelei de energie electrică, care va include alți vectori și alte sisteme energetice precum gazele naturale și sistemele de încălzire, reglementarea privind clasificarea datelor drept confidențiale / secret de stat și standardizarea.
GIE îndeamnă CE să ia măsuri suplimentare pentru colectarea și standardizarea datelor în spații europene de date și guvernanță. Pentru aceasta, sunt necesare actualizări ale legislației care să ofere stimulente și / sau mecanisme de sprijin pentru dezvoltarea de centre de date europene securizate și înființarea de centre specializate de inovare digitală în domeniul inteligenței artificiale. Desigur, toate evoluțiile digitale ar trebui să țină cont de guvernanța securității cibernetice.
În ceea ce privește dezvoltarea pieței, GIE avertizează asupra necesității unei abordări în vederea cultivării competențelor digitale corecte. „Încă de acum observăm o lipsă de competențe în domeniile AI, big data etc., dar și în domeniile mai generice din zona de TIC. Un nou impuls pentru digitalizare va pune și mai multă presiune pe aceste competențe și resurse”, scrie GIE.
Sectorul IT ar trebui să fie un motor al investițiilor în surse regenerabile de energie, consideră asociația și trebuie, de asemenea, să fie eficient din punct de vedere energetic: de exemplu, centrele de date să fie plasate acolo unde căldura poate fi pusă în valoare și nu se pierde.