Acasă » Petrol și Gaze » Preluarea KMGI de către chinezii de la CEFC se amână până la jumătatea lunii iunie

Preluarea KMGI de către chinezii de la CEFC se amână până la jumătatea lunii iunie

23 martie 2018
Consumatori
energynomics

Vânzarea a 51% din acțiunile deținute de compania kazahă KazMunaiGas la KMGI către chinezii CEFC se amână până la sfârșitul lunii iunie, dar rămâne în cărți, a anunțat KMG pentru Reuters.

În decembrie 2016, KMG și CEFC au semnat un acord privind achiziția unei participații de 51% în KMGI, companie care desfășoară operațiuni de rafinare, comercializare și distribuție a produselor petroliere prin stațiile de benzină Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum și prin intermediul partenerilor din regiunea Mării Negre.

Potrivit unei surse citate de Reuters sub protecția anonimatului, președintele CEFC China Energy, firma privată care a acceptat să cumpere o participație de aproape 9 miliarde de dolari în Rosneft, ar fi fost cercetat, la începutul acestei luni, pentru presupuse delicte economice.

„Înțelegem că toate afirmațiile recente… apărute în presă cu privire la CEFC nu afectează termenii tranzacției și acordul de cumpărare”, a declarant KazMunaiGas. „Ambele părți sunt încă pe deplin angajate să încheie tranzacția în viitorul apropiat”.

„Acordul de a vinde o participație majoritară în Kazmunaygaz International (KMGI) către CEFC nu este finalizat din cauza unor obligații restante, care urmează să fie finalizate până la 30 iunie 2018”, a transmis KazMunaiGas într-un comunicat pentru Reuters, fără să specific în ce constau obligațiile restante.

KMG anunța anul trecut că CEFC s-a angajat la investiții pentru dezvoltarea de noi proiecte în România și în alte părți ale Uniunii Europene, precum și în țările de pe traseul Drumului Mătăsii, iar KMG va continua să livreze țiței către unitățile din cadrul KMGI.

În cursul lunii septembrie, conglomeratul chinez CEFC a acceptat să cumpere o participație de 14,16% din Rosneft de la un consorțiu format din Glencore și Autoritatea de Investiții din Qatar, consolidând parteneriatul energetic dintre Moscova și Beijing. Nici acest acord, care urma să implice credite de la bănci rusești și chineze, nu este încă finalizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *