Acasă » Electricitate » Premier Energy pregătește investiția într-o centrală electrică de echilibrare în Republica Moldova

Premier Energy pregătește investiția într-o centrală electrică de echilibrare în Republica Moldova

5 octombrie 2023
Distribuţie
energynomics

Compania Premier Energy are în derulare în Republica Moldova mai multe proiecte de generare a energiei din surse regenerabile, precum și o investiție într-o centrală cu o putere de 40-60 MW necesară echilibrării sistemului. Mai așteaptă încă elaborarea de către autoritățile de la Chișinău a unui cadru de reglementare care să stimuleze investitorii.

”Este nevoie de un cadru de reglementare pentru a atrage investitori […] de claritate, inclusiv în ce privește recuperarea investiției în această centrală”, a declarat Tatiana Gotișan, Director reglementări, tarife și achiziții de energie în Premier Energy Distribution, în cadrul conferinței „Abordare regională Chișinău”, organizată de Energynomics.

Premier Energy are în derulare mai multe proiecte fotovoltaice și eoliene în țară, inclusiv o centrală de 6 MW, deocamdată cea mai mare din republică.

Una dintre dificultățile obținerii autorizațiilor necesare construirii centralei de echilibrare este reprezentată de o limitare din legislația actuală, care stipulează că o astfel de investiție, dacă depășește capacitatea de 20 MW, are nevoie să fie aprobată printr-o hotărâre de guvern. Premier Energy a început să elaboreze studiul de fezabilitate și business planul pentru această investiție, însă așteaptă de la guvern o serie de clarificări precum prețul energiei pentru stand-by sau tarifele pentru dispecerizare.

Un alt impediment este reprezentat de necesitatea dezvoltării mecanismelor pentru funcționarea piețelor, având în vedere că deocamdată în țară nu există o piață de tranzacționare intra-day și nici o platformă piața ziua următoare și pentru piața de echilibrare. Totodată, piața energetică națională trebuie integrată cu piețele din statele învecinate, deoarece în prezent diferențele de preț sunt forte mari.

DESCARCĂ PREZENTAREA TATIANEI GOTIȘAN

”Trebuie lansate licitații pentru proiectele de energie regenerabilă de mare capacitate care vor deschide calea pentru noi investiții. Noi am propus ca emiterea avizelor de racordare să se realizeze contracost. Acum sunt gratuite, iar din această cauză acordarea acestor avize este blocată de unele persoane care au făcut din asta o afacere. Trebuie să evităm acest lucru și să găsim pârghii să schimbăm acest lucru. De asemenea, suntem de acord cu sprijinul acordat consumatorilor vulnerabili de energie, dar trebuie să fie introduse filtre mai stricte în privința beneficiarilor”, a mai spus Gotișan.

Compania, parte a unui grup ceh care deține mai multe firme în Republica Moldova, a avut în 2022 un profit net de 392 milioane de lei moldovenești, în creștere cu peste 35% față de nivelul de 289 milioane de lei moldovenești din 2021. În același interval, veniturile din vânzări au crescut cu peste 27%, la 1,4 miliarde de lei moldovenești, de la 1,1 miliarde de lei moldovenești în 2021.

Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri Huawei, Siemens Energy, Transgaz.

1 thoughts on “Premier Energy pregătește investiția într-o centrală electrică de echilibrare în Republica Moldova”

  1. Referitor la temerile ca „consumul energiei electrice scade (la Furnizor)” in legatura cu dezvoltarea energiei electrice regenerabile…
    1. De fapt consumul de energie electrica (in continuare – El.En) nu scade ci creste. Perspectivele de crestere a consumului de El.En sunt enorme (!). a) Un expert a spus „daca schimbam toate automobilee traditionale pe cele electrice pe glob, pai producerea de El.En ar trebui sa se dubleze”. Dar mai sunt avioane, calea ferata etc. b) El.En va ocupa treptat sectorul de piata detinut azi de Gaz – aragaze cu gaz, incalzire cu gaz (centralizata si locala). Cresterea consumului El.En deocamdata este ponderata de faptul ca este produsa tot din Gaz (sau direct sau prin cogenerare) si este scumpa si nici odata nu va concura cu Gazul si Energia termica centralizata.
    2. Consumul El.En „scade” de la retele, datorita faptului ca El.En o produc singuri consumatorii in locul de consum (si este bine, pentru ca dispar pierderile de 6% din retea pe transportare a El.En.);
    3. Cu dezvoltarea El.En din RES reteaua de distributie treptat se preface din „Principala” in „de rezerva” (in cazurile cand soare si vint nu este). Deci Reteaua , care are si producere si distributie are temeri de pierdere a pietii de desfacere (ce de fapt este un lucru normal si binevenit, si anume din aceste considerente si ar trebui de separat Producatorul de Distribuitor). Apropo producatorii de El.En din gaz in asemenea situatii ar putea deveni acele centrale de stabilizare (pentru ca e mai usor si ieftin sa stochezi gaz decat energie).
    4. stocatoare de energie termica iarna si racoare vara pot fi insasi cladirile (daca de folosit materiale de constructie corespunzatoare).
    5. IMHO El.En este cea mai competitiva din punct de vedere a perspectivelor (fiabilitate, sustenabilitate, pret, ecologica, securitate energetica si economica etc, etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *