Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Presa americană: Gazprom, susţinătoare a mişcărilor anti-gaze de şist din România

Presa americană: Gazprom, susţinătoare a mişcărilor anti-gaze de şist din România

5 decembrie 2014
Explorare și producție
energynomics

Gazprom a contribuit la finanţarea acţiunilor de protest din România, dar și din alte state europene, faţă de exploatarea gazelor de şist, scrie celebra publicație americană The New York Times, pe baza declarațiilor unor oficiali locali români şi lituanieni. Rațiunea din spatele unor astfel de acțiuni constă în împiedicarea resurselor gazeifere interne să ia locul celor livrate de Rusia, spun aceștia.

„Am fost de-a dreptul şocat de izbucnirea protestelor faţă de gazele de şist”, afirmă primarul comunei Pungeşti, Mircia Vlasa, citat de publicaţia americană. „Noi nu avuseserăm proteste aici şi, dintr-o dată, erau peste tot. Toate problemele provin de la compania Gazprom”, consideră primarul comunei din județul Vaslui.

În comuna cu pricina compania americană Chevron deţine o licenţă de explorare de gaze de care se foloseşte în căutarea resurselor neconvenţionale. De curând, în mod cu totul neaşteptat şi în contextul campaniei prezidenţiale în care concura, premierul Victor Ponta a declarat că România nu are gaze de şist, deşi datele preliminare sunt încă în analiză, iar potrivit specialiştilor, etapa de determinare a existenţei şi potenţialului resurselor durează în jur de 3-5 ani.

Problema cu declaraţiile care pun Rusia în fruntea acţiunilor anti-gaze de şist este că nu oferă şi dovezi vizibile şi verificabile, notează cotidianul amintit. Gazprom a negat aceste acuzaţii încă de la început.

Fostul secretar general NATO, Anders Fogh Rasmussen, afirma în septembrie, la Londra: „Rusia […] s-a implicat activ, împreună cu aşa-numite organizaţii nonguvernamentale – asociaţii ecologiste care militează contra gazelor de şist – în acţiuni de menţinere a dependenţei faţă de gazul rusesc”, dar la rându-i nu a oferit dovezi materiale.

Recent, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, a susţinut că Rusia a contribuit cu 83 de milioane de euro la finanţarea acţiunilor de protest din România, cu scopul de a menţine dependenţa energetică a vecinităţii sale europene, dar fără dovezi care să indice de unde a reieşit această sumă.

„Trebuie să înţelegeţi că serviciile secrete ruse sunt foarte inteligente. Nu vor acţiona niciodată la vedere”, explică oficialul român lipsa dovezilor concrete.

George Epurescu, preşedintele asociaţiei România Fără Ei, organizaţie care a jucat un rol important în mobilizarea protestelor faţă de activităţile desfăşurate de Chevron la Pungeşti, respinge speculaţiile privind implicarea Moscovei, argumentând că este o încercare de discreditare a mişcării contra gaze de şist, scrie Mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *