Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Președintele ANRM promite că redevențele petroliere vor crește

Președintele ANRM promite că redevențele petroliere vor crește

15 octombrie 2013
Consumatori
energynomics

Nivelul redevenţelor încasate la bugetul de stat nu sunt corespunzătoare şi vor fi renegociate la sfârşitul anului viitor, a spus Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), în cadrul emisiunii ZF Live de luni, 14 octombrie.

„Redevenţele vor fi mai mari, nu pot să estimez cu cât. Toată lumea spune că redevenţele sunt mici. Redevenţele nu sunt corespunzătoare”, a spus preşedintele ANRM.

Declarația continuă o idee exprimată recent de ministrul Finanțelor Daniel Chițoiu, care a sugerat o modificare a sistemului de redevențe care să ducă la dublarea veniturilor. În 2012, redevenţele colectate de ANRM au fost de 1,2 mi­liarde de lei (267 mi­lioane de euro) la o producţie de petrol şi gaze de circa 4 miliarde de euro.

Redevenţele vor fi mai mari, nu pot să estimez cu cât

„Dupa cum știți, România se află pe ultimul loc în ce privește sistemul de redevențe. Noi colectăm redevențe cu pondere în PIB undeva la 4 pp, iar media în UE este undeva între 8-11 pp din PIB. Trebuie făcută această revizuire la un nivel optim, nu neapărat trebuie să majorăm în mod substanțial nivelul acestora. […] Din revizuire trebuie să câștige atât statul, cât și companiile”, a mai spus Chițoiu, la finalul lunii august.

În următoarele luni, România trebuie să decidă care va fi sistemul de redevenţe pe care-l va aplica între 2015-2024. În prezent, nivelurile de redevențe aplicate la petrol și gaze sunt cuprinse între 3,5% și 13% din valoarea producției și aduc efectiv 7% dintr-o producţie anuală de petrol şi gaze de 4 miliarde de euro.

Autoritățile afirmă că vor mai mulţi bani, în vreme ce industria – prin analiști, consultanți și reprezentanți ai companiilor – avertizează că majorările nechibzuite pot duce la scăderea investiţiilor în noi zăcăminte și în cele din urmă la reducerea veniturilor bugetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *