Europa trebuie să îşi majoreze angajamentul faţă de energia regenerabilă şi să nu lase ieftinirea petrolului să descurajeze investiţiile în sector, a declarat Președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Werner Hoyer, citat de Bloomberg.
“Având în vedere dezvoltarea petrolului de şist din SUA şi perspectivele din Iran, este tentant să spunem că există suficient petrol şi să lăsăm totul aşa cum era înainte. Există însă semnale din partea Arabiei Saudite şi a altor producători că ar putea să-şi reducă oferta de petrol, ceea ce ar provoca brusc o criză în aprovizionarea cu energie, astfel încât este recomandabil că europenii să continue strategia de a reduce ponderea combustibililor fosili şi a îmbunătăţi eficienţa energetică, a declarat Werner Hoyer.”
În 2015, aproximativ 27% din creditele totale acordate de BEI au fost câștigate de inițiative ce răspund imperativelor de diminuare a încâlzirii climatice, scrie Agerpres.
„Sudul Europei nu contribuie atât cât ar putea la acest obiectiv iar având în vedere condiţiile climatice din sud măsurile destinate îmbunătăţirii eficienţei energetice şi reducerii impactului modificărilor climatice ar avea efecte notabile”, a apreciat preşedintele BEI.
Anul trecut, BEI a acordat credite totale în valoare de 77,5 miliarde de euro, cei mai puțin bani fiind direcționați către Bulgaria și România. BEI a calculat că media europeană a alocării împrumuturilor sale este de 408 euro/locuitor, iar România şi Bulgaria au contractat 20 de euro/locuitor, respectiv 19 euro/locuitor, notează Agerpres.