Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Preşedintele Poloniei se opune conductei ruseşti ce uneşte Baltica şi Germania

Preşedintele Poloniei se opune conductei ruseşti ce uneşte Baltica şi Germania

10 septembrie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Președintele conservator al Poloniei a criticat acordul dintre gigantul energetic rus Gazprom și mai multe firme occidentale care prevede construcţia unei conducte de gaz secundare în Marea Baltică, declarând că aceasta nu reprezintă interesele poloneze, conform Euractiv.com.

„Având în vedere că a fost încheiat un nou acord pentru construirea Nord Stream-2, care ignoră complet interesele poloneze, putem pune sub semnul întrebării unitatea” celor 28 de state membre ale UE, a spus președintele Andrzej Duda delegaţilor unui forum economic din sudul stațiunii montane poloneze Krynica, supranumite „Davos-ul Europei Centrale”.

În iunie, Gazprom a semnat un acord cu concernul anglo-olandez Shell, E.ON din Germania și OMV din Austria pentru a construi conducta de gaze Nord Stream-2 – către Germania, ocolind zona de conflict Ucraina, şi, deasemenea, Polonia.

Conducta ce trece prin Marea Baltică va avea o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an și ar dubla fluxul conductei Nord Stream, care leagă în prezent cele două țări.

Nu a fost oferit nici un termen –limită pentru ducerea la bun sfârşit a acordului, care măreşte influenţa Germaniei ca un centru de distribuție pentru gazul rusesc în Europa de Vest, dar subminează rolul Poloniei ca stat de tranzit.

Politicienii polonezi din tot spectrul politic s-au opus gazoductului Nord Stream, susținând că subminează securitatea energetică a Poloniei, având în vedere rolul său de țară de tranzit pentru gazul rusesc prin conducta Yamal-Europa.

Anunțul referitor la Nord Stream-2 vine pe fondul încercării Moscovei de a cauta mai multe rute de livrare a gazelor către UE care să ocolească Ucraina, în ciuda insistențelor UE, care dorește să reducă dependența de Rusia.

Rusia și Occidentul sunt blocate într-un impas fără precedent pe fondul implicării Kremlinului în Ucraina, iar disputa dintre Kiev și Moscova amenință aprovizionarea energetică a Uniunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *