Producătorii de petrol trebuie să reia cooperarea în efortul de a stabiliza piața mondială, au declarat oficiali ruși și ai OPEC, în timp ce industria suferă de pe urma unui colaps al cererii și al prețurilor cauzat de pandemia de coronavirus și de un război în creștere al prețurilor.
Pactul pe o perioadă de trei ani, cu privire la aprovizionarea piețelor, agreat de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ceilalți mari producători, inclusiv Rusia, s-a destrămat în această lună, determinând OPEC să elimine cotele proprii de producție.
Creșterea ofertei rezultate a coincis cu scăderea cererii, pe măsură ce guvernele din întreaga lume pun în aplicare blocajele naționale pentru a încetini răspândirea virusului. Acest atac multiplu asupra prețurilor a determinat o scădere-record a ultimilor pentru referința Brent, care a ajuns la 25 de dolari barilul, impactând puternic veniturile producătorilor de petrol.
Unul dintre motivele pentru destrămarea acordului dintre OPEC și ceilalalți producători, grup cunoscut sub numele de OPEC+, a constat în reticența Rusiei de a sprijini tăieri mai abrupte de producție, potrivit Reuters.
Există însă semne că decizia s-ar putea schimba, un oficial rus declarând pentru Reuters că ar fi posibil să se ajungă la un nou acord OPEC+, dacă și alte țări sunt de acord. „Acțiunile comune ale țărilor sunt necesare pentru refacerea economiei (globale) … Ele (acțiunile comune) sunt, de asemenea, posibile în cadrul acordului OPEC+”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei.
El și ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, au fost principalii negociatori ai Rusiei pentru precedentul pact OPEC, care expiră oficial pe data de 31 martie. Dmitriev a refuzat să spună ce națiuni ar putea fi incluse într-un nou acord.
Deși Statele Unite sunt cel mai mare producător de petrol care nu este inclus în OPEC +, ideea cooptării Washingtonului a fost considerată de multă vreme puțin probabilă, nu în ultimul rând din cauza legilor antitrust din SUA.
Cu toate acestea, situația fără precedent în care se găsesc factorii politici pare să aducă în joc idei care anterior erau de neconceput.
O posibilă alianță petrolieră dintre SUA și Arabia Saudită reprezintă una din „multele idei” fiind testată de către factorii de decizie din SUA, spune Dan Brouillette, secretarul de stat pentru energie al SUA, intervievat de Bloomberg TV. Nu este sigur că ideea va deveni o propunere formală, a spus el.