Acasă » Interes general » Preț-record al certificatului de carbon: 63 euro/tCO2

Preț-record al certificatului de carbon: 63 euro/tCO2

9 septembrie 2021
Interes general
Bogdan Tudorache

Prețul certificatului EUA a depășit cel de-al cincilea record în ultimele șapte sesiuni de tranzacționare, luni, 06.09.2021, în timp ce gazul și energia electrică au atins noi maxime istorice, iar speculațiile asupra fluxurilor de gaze din Rusia și nouă conducta Nord Stream 2 au continuat să domine contextul energetic european, potrivit Carbon Expert.

Săptămâna trecută, prețul CO2 a depășit pentru prima dată pragul de 60 de euro, menținând valori ridicate inclusiv vineri, 3 septembrie. Luni dimineață, 6 septembrie, piața s-a deschis cu un semnal clar pozitiv, depășind 63 euro/tCO2 în tranzacțiile de dimineață. Pe 7 septembrie, la 10.00h, prețul EUA era 62,07 pe bursă ICE ECX. Miercuri, prețul a urcat la 63,32 euro, conform datelor consultate de Energynomics.

Un volum de 11.418.000 certificate EUA a fost scos la licitație în această săptămână pe piață primară, însă acesta nu a scăzut încă piața, iar cererea pentru licitații ar trebui să rămână constantă.

Beatriz Yordi, directorul Comisiei Europene pentru piețele europene și internaționale de CO2, a comentat la o conferință video despre ultima reformă a sistemului de comercializare a cotelor de emisii din UE în legătură cu creșterea prețurilor de săptămâna trecută, spunând că „piața funcționează și că o decarbonizare corespunzătoare trimite un semnal către economie”. În plus, Yordi a afirmat că „trebuie să fim liniștiți la prețurile actuale de peste 60 de euro. Intervenția Comisiei pe piața pentru a scădea prețurile este, în prezent, puțin probabilă, chiar dacă ar găsi cu siguranță susținători în unele țări ale UE”.

”Ne întrebăm cum ar putea sta liniștiți managerii companiilor poluatoare din România la un astfel de nivel ridicat al prețurilor în condițiile în care vor avea de cumpărat până în aprilie 2022 sute de mii de certificate de CO2, cheltuind astfel milioane de euro pe certificate de carbon, având deja o situație economico-financiară precară”, comentează cei de la Carbon Expert.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *