Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Prețul petrolului crește cu peste 2 dolari pe fondul escaladării situației din Siria

Prețul petrolului crește cu peste 2 dolari pe fondul escaladării situației din Siria

28 august 2013
Consumatori
energynomics

Preţul de referinţă al petrolului pentru piaţa americană a crescut miercuri cu până la 3%, după o majorare de 2,9% în şedinţa de marţi. Astfel, cotaţia a avansat la New York cu 3,23 dolari, la 112,24 dolari pe baril, cel mai ridicat preţ din mai 2011.

Rulajul pieţei depăşeşte cu 370% media ultimelor 100 de zile. Marţi, cotaţia pe piaţa americană a urcat cu 3,09 dolari şi a închis la 109,01 dolari, maximul ultimului an şi jumătate. Faţă de începutul acestui an, preţul petrolului a urcat pe piaţa americană cu 21%.

Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a avansat miercuri cu până la 2,98 dolari, sau 2,6%, la 117,34 dolari pe baril, după ce a închis marţi la cel mai ridicat nivel din februarie anul trecut.

Statele Unite și aliații săi au avertizat opoziția siriană să se aștepte în scurt timp la o acțiune militară împotriva forțelor președintelui Bashar al-Assad, acuzate că au folosit arme chimice, în atacurile de săptămâna trecută.

Prima de risc ar putea varia între 10 și 25 de dolari

„Presupunând că sunt luate asemenea măsuri, este probabil ca prima de risc să rămână ridicată pentru o perioadă”, apreciază Ric Spooner, analist șef la CMC Markets din Sydney, referindu-se la prețul petrolului.

Țițeiul Brent la maximul ultimelor 6 luni

Cotațiile țițeiului Brent au urcat marți la cel mai ridicat nivel din ultimele 6 luni – 117,23 dolari pe baril, în timp ce țițeiul brut american a ajuns pe parcursul zilei de ieri la 111,75 dolari – cota maximă înregistrată din mai 2011.

În ultima săptămână, prețurile la petrol au avansat cu cinci-șase dolari, pe fondul tensiunilor din Siria și al riscurilor ca acestea să se extindă și să destabilizeze întreg Orientul Mijlociu, zonă care produce o treime din petrolul consumat la nivel global.

„Prima de risc ar putea varia între 10 și 25 de dolari”, a declarat Spooner, adăugând că în cazul în care situația se înrăutățește, cotațiile Brent ar putea ajunge la 119 – 126 de dolari, în timp ce țițeiul din SUA ar putea avansa către 114 – 115 dolari pe baril.

SUA și aliații săi pregătesc un atac militar în Siria

Statele Unite și aliații săi sunt tot mai aproape de un atac militar împotriva Siriei. Operațiunea ar putea fi lansată în următoarele zile și ar fi cea mai agresivă inițiativă a marilor puteri occidentale după implicarea în conflictele din Orientul Mijlociu în urmă cu doi ani și jumătate.

Ambasadorii occidentali au avertizat opoziția siriană să se aștepte în scurt timp la o acțiune militară împotriva forțelor președintelui Bashar al-Assad, ca pedeapsă pentru un presupus atac cu arme chimice desfășurat săptămâna trecută. Informațiile au fost oferite de surse care au participat la o întâlnire a Coaliției Naționale Siriene, la Istanbul.

Pe fondul declarațiilor tot mai dure, Australia, unul dintre principalii aliați ai Statelor Unite și viitor președinte al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a aprobat o posibilă acțiune împotriva Siriei, chiar în cazul în care Consiliul de Securitate nu reușește să se pună de acord.

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a declarat marți că forțele americane din regiune sunt „gata să pornească” în cazul în care președintele Barack Obama va da acest ordin.

Temeri sporite în toată regiunea

Siria nu este un producător important de petrol, dar incertitudinea asupra naturii, duratei sau anvergurii unei eventuale intervenţii armate conduce la creşterea preţului petrolului. În plus, o posibilă extindere a conflictului în ţările vecine ar pune în pericol producţia şi transportul petrolului prin conducte.

Temerile privind posibile perturbări în aprovizionarea cu petrol din Orientul Mijlociu sunt amplificate şi de scăderea exporturilor de petrol ale Libiei, ca urmare a grevelor angajaţilor din sectorul petrolier în această ţară. Potrivit Reuters, producția totală de petrol a Libiei ar fi doar mai puțin 200.000 de barili pe zi, față de 1,6 milioane de barili pe zi, nivelul obișnuit de dinainte de război.

„În timp ce evenimentele din Siria au un impact direct redus asupra prețurilor petrolului, riscurile din regiune din regiune se mențin ridicate; violența interconfesională continuă în Irak, iar producția din Nigeria, Libia și Sudan continuă să dezamăgească”, declară analiștii de ANZ.

Prețul petrolului ar mai putea fi susținut și de o eventuală decizie a Rezervei Federale americane de a începe răscumpărarea de obligațiuni mai târziu decât în luna septembrie, așa cum era programat.

„Un alt impact potențial al situației din Siria este că, dacă lucrurile se complică, oficialii Fed ar putea fi mai puțin inclinați să acționeze în septembrie”, opinează Ric Spooner, de la CMC. „Este încă un element care susține creșterea de prețuri în sectorul mărfurilor, ceea ce ajută și petrolul.”

Investitorii așteaptă și datele săptămânale privind stocurile de petrol din Statele Unite pantru a avea indicii despre cererea la nivel global. Stocurile de țiței din SUA au crescut săptămâna trecută, fel și stocurile de produse distilate, în timp ce stocurile de benzină s-au redus, arată datele organizației patronale American Petroleum Institute.

Sursa
Reuters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *