Începând cu 1 ianuarie 2017, prețul final al energiei electrice pentru populație ar putea scădea cu până la 3%, consecință tarifelor de distribuție și transport care vor fi reduse în medie cu 5-6%, a declarat cu prilejul unei conferințe organizate de Energy Center, directorul Direcției Generale Piață de Energie din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie Marian Cernat.
„O reducere a tarifelor de rețea (distribuție și transport — n.r.) va duce și la scăderea prețului final, în funcție de celelalte componente ale prețului final, care sunt: prețul energiei și taxele care se plătesc. Taxele rămân, de regulă, constante, dar prețul energiei este un preț de piață. Pentru clienții care beneficiază de serviciul universal, de care noi suntem responsabili în ceea ce privește prețul, ne așteptăm pentru perioada următoare la o mică reducere a prețurilor, ne așteptăm undeva la 2-3%. În perioada de iarnă, prețul crește față de perioada anterioară, iar la noi iarna este de regulă primul trimestru, deci ianuarie, februarie, martie, adică lunile cu cele mai mici temperaturi”, a precizat acesta.
Directorul Direcției Generale Piață de Energie, Marian Cernat, a mai declarat că autoritatea a luat în calul inclusiv contribuția pentru cogenerare și certificate verzi când a estimat acest preț final. Acesta a mai explicat că se estimează o reducere mică a prețului final deoarece în perioada de iarnă, prețul pe piața energiei electrice crește.
Tariful de distribuție este de circa 30% din prețul final, în funcție de fiecare dintre cele opt zone de distribuție, astfel, reducerea acestora va contribui la o scădere a facturii finale plătite de consumator.