Acasă » Petrol și Gaze » Prețul gazelor pe piața en-gros va fi în decembrie 2018 cu circa 15% mare decât în decembrie 2017

Prețul gazelor pe piața en-gros va fi în decembrie 2018 cu circa 15% mare decât în decembrie 2017

28 iunie 2018
Consumatori
energynomics

Prețul mediu ponderat al gazelor naturale din producția internă tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) au crescut în trimestrul II din 2018 cu 12,6% față de trimestrul II din 2017, arată buletinul trimestrial “Prețul Gazelor Naturale”, volumul IV, realizat de Asociația Energia Inteligentă, care preconizează o creștere de 15,6% a prețului în trimestrul IV 2018, față de trimestrul IV 2017.

Pe piața en-gros, prețul maxim al gazelor tranzacționate în luna iunie 2018, cu livrare în luna decembrie 2018, este cu 30% mai mare decât maximul prețului tranzacționat în lunile de vară cu livrare a gazelor în iarna 2017/2018, ceea ce arată că furnizorii se așteaptă la o creștere semnificativă a prețurilor gazelor în lunile de iarnă. Având în vedere obligația instituită de ANRE de înmagazinare a gazelor naturale, creșterea cotațiilor produselor petroliere și implicit a prețului gazelor din import, practica românească de a folosi gazele din import pe post de gaze de echilibrare a balanței de gaze în sezonul rece, va aduce creșteri semnificative de preț în sezonul rece 2018/2019 față de sezonul rece 2017/2018. Se observă o tendință de creștere a ecartului între prețul minim / maxim al gazelor tranzacționate pe BRM.

Tranzacțiile prin intermediul bursei pe piața en-detail sunt tot mai puține, mai constată Asociația Energia Inteligentă, dar prețurile medii ale tranzacțiilor efectuate pe piața en detail, în perioada octombrie 2017 și iunie 2018, au fost într-o continuă creștere.

În ceea ce privește piața rezidențială, tendințele de preț al gazelor naturale, atât pentru gazele din producția internă, cât și pentru gazele din import care vor fi necesare în sezonul rece, dar și folosirea gazelor din depozite, vor duce la creșterea prețului gazelor naturale la populație în sezonul rece cu circa 10%, pe baza datelor de la BRM. În baza acelorași tranzacții, derulate pe BRM, se desprinde faptul că avansul prețurilor gazelor pentru populație va fi mai mare în partea de nord a țării, aici prețul putând să crească cu circa 13%.

Avansuri similare pe piețele externe

Analizând tendințele pe plan mondial ale prețului gazelor naturale, se desprinde tendința de creștere a prețului gazelor naturale. Bursa CEGH din Viena, cea mai apropiată bursă de gaze din Europa de România, prezintă o creștere a prețului gazelor naturale în Q4-18, față de Q4-17, conform contractelor futures, cu circa 10%. Experiența anilor trecuți permit folosirea acestui preț ca un reper pentru prețul gazelor din Federația Rusă vândute în Europa Centrală și de Est.

Analizând trendul de preț al gazelor naturale din SUA în prețuri futures Q4-18 față de prețul mediu stabilit în Q4-17, se poate observa o tendință de creștere semnificativă a prețului gazelor care după unele analize va fi de 8%, dar sunt și analiști care arată că aceasta va crește cu 40% în iarna următoare.

a

Buletinul “Prețul Gazelor Naturale” este realizat de Asociația Energia Inteligentă. energynomics.ro vă pune la dispiziție informațiile esențiale din Volumul I, Volumul II și Volumul III.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *