###author###
În timp ce deflaţia a muşcat deja din zona euro, România s-a ţinut încă pe picioare şi a înregistrat doar o scădere de ritm, adică dezinflaţie, în ultima lună. Bancherii centrali au ieftinit şi mai mult leul, diminuarea dobânzii de politică monetară cu un sfert de punct la 2.5% fiind o măsură anti-deflaţionistă.
Momentan, deprecierea leului a ţinut în frâu deflaţia, adică scăderea abruptă a preţurilor, însă totul depinde de preţul carburanţilor, spun analiştii Raiffeisen Bank.
Rata anuală a inflației a fost, în decembrie 2014, mai redusă decât așteptările analiștilor, care estimau o creștere a prețurilor de consum de 0,9% de la an la an, reiese din analiza Raiffeisen. Reprezentanții băncii au prognozat o inflație de 1,1% la finalul anului 2014.
Potrivit sursei citate de Agerpres, rata inflației va continua să scadă, chiar sub zero temporar, în cazul în care nu va exista o revenire a prețului petrolului pe plan internațional.
“Rata negativă a inflației din decembrie față de noiembrie a fost determinată de scăderea prețurilor nealimentare cu 0,5%, ca rezultat al căderii prețurilor carburanților cu 3% într-o singură lună. Dinamica pozitivă a prețurilor alimentare (0,24%) și a tarifelor la servicii a fost determinată, în principal, de deprecierea leului”, susțin analiștii băncii.
În plus, presiunile inflaționiste au rămas scăzute în decembrie, aproape la același nivel ca și în luna precedentă, iar inflația anuală CORE 3 (inflația din care se exclud prețurile administrate, volatile — alimente și carburanți, și prețurile la tutun și alcool) a urcat la 1,2% în decembrie, de la 1,1% în noiembrie.
În aceste condiții, analiștii băncii susțin că, fără o revenire a prețului petrolului, în viitorul apropiat, rata anuală a inflației va continua să scadă în ianuarie și ar putea să rămână aproape de 0% — 0,2% în perioada ianuarie — mai 2015. Mai mult, o intrare temporară a ratei anuale a inflației în teritoriu negativ nu poate fi exclusă și, în acest context, există mari șanse ca rata anuală a inflației să se situeze sub prognoza curentă a băncii, de 2% pentru finalul anului 2015, au explicat analiștii Raiffeisen Bank.