Ţiţeiul Brent a înregistrat un declin record al ultimilor cinci ani, atingând pragul de 60 de dolari pe baril, luni, după ce grupul de producători de petrol OPEC a reafirmat hotărârea de a nu reduce producția, în pofida saturării cu combustibil la nivel mondial, însă valoarea de referinţă dată de Marea Nordului a urcat mai târziu în jurul valorii de 63 dolari.
Direcția pieţei părea a fi în coborâre, analiştii spunând petrolul poate înregistra noi praguri minime înainte o redresare susţinută, conform Reuters.
Preţurile petrolului s-au prăbuşit în ultimele şase luni pw măsură ce barilul brut de înaltă calitate din America de Nord şi-a copleşit cererea într-un moment de creştere economică globală destul de fragilă.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a păstrat constantă producţia, îngrijorată de faptul că orice reducere a producţiei sale ar avea un impact mic asupra preţurilor şi, ar ceda în schimb cote de piață.
„Decizia a fost luată. Lucrurile vor rămâne cum sunt”, a declarat Secretarul General OPEC , Abdullah al-Badri. „Am fost de acord că este important să se continue cu producţia (la nivel actual) pentru … perioada următoare.”
Analiştii prevăd că sunt posibile noi scăderi ale preţului petrolului.
„Preţurile la petrol se pot deplasa sub 60 dolari pe baril pe termen scurt”, spun analiştii Barclays Bank, adăugând că ”acest (nivel) nu este sustenabil pe termen lung”.
Analiștii Barclays au declarat că se aşteaptă ca prețul Brent să atingă, în medie, 67 dolari pe baril, în prima jumătate a anului 2015 şi 78 dolari în a două jumătate a anului viitor.
Cotația Brent pentru luna ianuarie LCOc1 a scăzut la un minim de 60.28 dolari pe baril în schimburile comerciale din Asia, luni, în scădere cu 1.57 dolari şi la cea mai mică valoare față de iulie 2009. Contractele futures au readus prețul în sus, spre 63 de dolari.
Petrolul brut american pentru ianuarie CLc1 a fost de comercializat la 58.50 dolari pe baril, în creştere cu 69 de cenţi, după ce a atins un minim de 56.25 dolari mai devreme în cursul zilei – cel mai scăzut din mai 2009.