Țițeiul s-a tranzacționat în scădere în ultima săptămână, susține Ole Hansen, Director strategie mărfuri, Saxo Bank.
În general se pare că atât țițeiul WTI, cât și cel Brent se stabilizează în continuare în intervale relativ limitate în jurul valorii de 55$/b și, respectiv, 60$/b. Perspectiva globală pentru cerere rămâne dificilă, actualul sentiment de scădere nefiind ajutat de o scădere din partea FMI a estimărilor creșterii globale și de incertitudinea din jurul negocierilor comerciale dintre SUA și China. Dată fiind actuala perspectivă a cererii, Opec și Rusia ar putea fi obligate să mențină și poate chiar să reducă producția și mai mult în 2020. Dacă acest lucru poate fi realizat sau nu, cel mai probabil va reprezenta o constrângere pentru piață din a se redresa prea curând, excluzând eveniment geopolitic ce poate să reapară.
Vizita președintelui Putin în Orientul Mijlociu de săptămâna trecută a cimentat și mai mult cooperarea tot mai amplă dintre Rusia, Arabia Saudită și aliații săi din CCG (Consiliul țărilor din Golf). Un proces care a început, de fapt, la începutul anului 2017 cu acordul pentru reducerea producției de petrol pentru stabilizarea prețului. Cel mai probabil, Rusia se va folosi și de ocazia oferită de comportamentul tot mai imprevizibil al lui Donald Trump atunci când vine vorba de decizii legate de politica externă.
Ceea ce diminuează, poate, nevoia de acțiune din partea Opec+ este faptul că creșterea producției de petrol de șist din SUA a încetinit în 2019 și pare să încetinească și mai mult în anii următori. Prețurile mai scăzute ale țițeiului și faptul că investitorii caută din ce în ce mai mult să obțină un câștig, nu o creștere rapidă au determinat o reducere aproape continuă a numărului săptămânal de foraje începând din noiembrie anul trecut. ETF-ul XLE, care urmărește performanța producătorilor americani de țiței și gaze naturale, a avut o performanță mai scăzută față de S&P500 cu aproape 20% până acum în acest an. Este un semn al încrederii mai scăzute a investitorilor, una care poate împiedica creșterea viitoare prin lipsa investițiilor.