Acasă » Petrol și Gaze » Prețul petrolului creşte din cauza temerilor privind aprovizionarea

Prețul petrolului creşte din cauza temerilor privind aprovizionarea

20 februarie 2023
Furnizare
energynomics

Cotația petrolului a crescut luni, pe fondul optimismului privind cererea din China, al reducerii producției de către marii producători şi planurilor Rusiei de a ține sub control livrările, transmite Reuters.

Cotația barilului de țiței Brent era în creştere cu 1,08 dolari sau 1,3%, la 84,08 dolari, în timp ce la barilul de țiței West Texas Intermediate (WTI) cotația a urcat cu 0,96 dolari, sau 1,3%, până la 77,30 dolari.

Vineri, cotațiile au scăzut cu aproximativ doi dolari, iar pe ansamblul săptămânii trecute s-a înregistrat un declin de aproximativ 4%, după ce SUA au anunțat stocuri mai mari de țiței şi benzină.

În 5 octombrie, Grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol şi alți mari producători de țiței) a decis cea mai semnificativă reducere a producției de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piața este tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor țări pentru a pompa mai mult. Reuniți la Viena, reprezentanții celor 13 state membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producția cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea prețurilor. Acordul este valabil până la finalul lui 2023, potrivit Agerpres.

Separat, Rusia intenționează să-şi reducă în martie producția de petrol cu 500.000 bpd, aproximativ 5% din producția sa, în urma sancțiunilor occidentale.

Analiştii se aşteaptă ca anul acesta importurile de petrol ale Chinei să atingă un nivel record, în urma demarării producției la noile rafinării.

După impunerea embargoului UE, China şi India au devenit principalii cumpărători de petrol rusesc.

Dar analiştii de la Goldman Sachs avertizau recent că până la finalul anului cotația petrolului ar putea ajunge la 100 dolari, din cauza perturbărilor în aprovizionare.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *