Prețul petrolului a recuperat pierderile iniţiale în cursul zilei de miercuri, dar a rămas sub presiune după ce Banca Mondială a redus estimările de creştere economică, ceea ce schimbă cu foarte puţin tendinţa de cădere din ultima perioadă, când s-au atins minimele ultimilor şase ani, conform Reuters.
Petrolul și alte mărfuri au intrat sub presiune după perspectiva economică mai slabă a Băncii Mondiale, instituție financiară cu sediul la Washington, în urma perspectivelor economice sumbre într-un moment în care piețele petrolului sunt afectate de funizarea excedentară.
„Avem fundamente privind furnizarea de petrol destul de rele, în timp ce există încă o încetinire a creșterii cererii globale de petrol”, a spus Myrto Sokou, analist senior al Sucden Financial. „Suntem cu toții în aşteptare, să vedem cât de jos poate să coboare.”
Contractele Brent brut pentru luna februarie au crescut cu 12 cenţi la 46,71 dolari pe baril la 11.52 GMT, în timp ce ţiţeiul brut West Texas Intermediate pentru luna februarie a scăzut cu 6 cenţi la 45,83 dolari.
Prețurile petrolului, care au scăzut cu circa 60% din iunie, reprezintă un dezastru pentru economii, care depind de mărfuri, iar ministrul rus de finanțe Anton Siluanov a anunţat, miercuri, reduceri de cheltuieli de 10% pentru tot bugetul cu excepţia apărării.
În același timp, Europa joacă pe teren nesigur, în ciuda planului de stimulare a economiei prin cumpărare de obligațiuni al Băncii Centrale Europene.
„Economia mondială merge cu un singur motor … cel american”, a spus economistul-șef al Băncii Mondiale, Kaushik Basu. „Acest lucru nu poate constitui o perspectivă prea roz pentru lume.”
Analiştii spun că prețurile vor rămâne sub presiune din cauza ofertei excedentare, fapt care i-a determinat să reducă previziunile asupra prețurilor pentru 2015 și 2016.