Acasă » Interes general » Preţul petrolului – un indicator care nu minte (comentariu de Radu Crăciun)

Preţul petrolului – un indicator care nu minte (comentariu de Radu Crăciun)

energynomics

Subiectul încălzirii globale şi-a a atins scopul, opinează Radu Crăciun, preşedinte şi director general al BCR Pensii, într-o postare pe blogul personal. “A dus la o schimbare fundamentală a modului în care privim utilizarea resurselor energetice în viitor. A dus la schimbări substanţiale de resurse financiare şi de inteligenţă în direcţia cercetării ştiinţifice în domeniul industriilor nepoluante. În final a făcut că schimbările să o apuce pe o cale fără întoarcere”, explică autorul, unul dintre cei mai reputaţi macroeconomişti români, un observator atent al tendinţelor globale cu efect la nivel naţional.

Petrolul pierde teren pentru a doua zi consecutiv

„Dacă încă mai aveţi îndoieli în privinţa ireversibilităţii, priviţi la indicatorul care nu minte: preţul petrolului. El reflectă tocmai panica producătorilor de a rămâne cu rezervele de hidrocarburi în pământ, nevalorificate, motiv pentru care reducerile de cote de extracţie se fac din ce în ce mai greu, mai ales în contextul apariţiei SUA ca producător notabil.

În acest context, faptul ca Arabia Saudită a făcut public la mijlocul anului trecut Planul Naţional de Transformare 2020, care îşi propune să detalieze strategia prin care va anula în următorii 4 ani dependenţa economiei sale de petrol, arată că nici măcar marii producători de hidrocarburi nu mai cred în viitorul acestor surse de energie. Şi de ce ar face-o, atâta timp cât în decurs de 10 ani preţul panourilor solare a scăzut cu peste 60% şi estimările arată că declinul va continua. Motiv pentru care, recent, ministrul saudit al energiei a anunţat că sub auspiciile Programului Naţional pentru Energie Regenerabilă (NREP) îşi propune ca până în 2023 să investească în capacităţi de energie regenerabilă de 9,5 GW (echivalentul a 9 centrale Porţile de Fier 1) şi să atragă până în 2030 o finanţare în acest domeniu situată între 30 şi 50 de miliarde de dolari.

Pentru că, până la urmă, miza întregii discuţii este despre cum vrem să fie aerul pe care îl respirăm în oraşele, ţările, continentele şi, în ultimă instanţă, planetă pe care locuim. Iar din acest punct de vedere cred că răspunsul a fost deja dat într-un mod irevocabil. Pentru că tehnologia de azi oferă soluţii mult mai atractive, chiar dacă momentan mai scumpe. Întregi industrii sunt pe cale să se reformeze sau să se nască pentru a oferi surse nepoluante de energie şi nimic nu mai e de natură să le oprească. Producători de panouri solare, de turbine eoliene, de automobile – sunt toţi angrenaţi în lupta creării de produse de înaltă tehnologie cu costuri din ce în ce mai mici. Iar împotrivirea câtorva lideri politici ancoraţi în trecut cu siguranţă nu le va sta în cale. Pentru că până şi firmele americane, în pofida pieţei naţionale imense pe care o au, îşi dau seama că pierderea acestui tren tehnologic le va scoate din peisajul secolului 21.”

Articolul integral poate fi consultat aici: Încălzirea globală o minciună? Şi ce dacă? – Radu Crăciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *