Acasă » Electricitate » Prețurile energiei și gazelor naturale depășesc orice așteptări, atât în România, cât și în Europa

Prețurile energiei și gazelor naturale depășesc orice așteptări, atât în România, cât și în Europa

7 martie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Preţul gazelor naturale a atins luni dimineaţa un nou maxim istoric pe piaţa europeană, după ce SUA a anunţat că ar putea impune restricţii pentru importurile de petrol rusesc, o deciziei care ar crea noi îngrijorări pe pieţele de materii prime, transmite Bloomberg. În același timp, la Bursa Română de Mărfuri gazul a ajuns la 1.179 de lei/MWh (circa 235 euro), un nivel aproape dublu față de cotația intrazilnică de vineri.

La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră. Avansul de luni reprezintă o continuare a unei tendinţe de apreciere care a făcut ca preţurile să se dubleze pe parcursul săptămânii trecute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile internaţionale care vizează Rusia au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea. Cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra iar aluminiul şi cuprul au atins şi ele noi maxime istorice, conform Agerpres.

Preţul energiei electrice pe bursa românească de specialitate OPCOM, cu livrare marţi, are o medie-record de 2.673 lei pe MWh, potrivit datelor operatorului bursier.

Preţul depăşeşte 3.000 de lei în şase intervale orare, cel mai mare nivel, de 3.286 lei, fiind pentru energia cu livrare între orele 19:00 şi 20:00.

Situaţia este similară pe pieţele europene cu preţul principalelor mărfuri.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *