Prețurile panourilor fotovoltaice destinate instalațiilor prosumatorilor sunt cel mai redus nivel din istorie, iar un proiect se poate amortiza rapid, în 4-5 ani. Totuși, există mai multe riscuri asociate unei investiții în instalații fotovoltaice pe acoperișurile prosumatorilor, a declarat Răzvan Ilie, Sales Manager la Volt.
„Există o lipsă de educație a beneficiarilor. Ei se uită, când vor să își instaleze un sistem fotovoltaic, în primul rând la preț, termenul de implementare și calitate. Atunci când calitatea este pe locul al treilea, există riscul ca acel sistem să nu funcționeze la capacitatea la care ar trebui,” a spus el, cu ocazia conferinței „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara”, organizate de Energynomics.
Alte riscuri ale unei astfel de investiții sunt faptul că investițiile inițiale pot fi mai mari în cazul în care cresc costurile cu lucrările de racordare la rețeaua electrică, incoerența autorităților și lipsa unui timeline bine definit din partea autorităților cu referire la programele de finanțare, ceea ce provoacă stagnarea proiectelor și nealinierea la normele CE.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI RĂZVAN ILIE
Alte impedimente țin de nevoia de informații complete, consistente și o selecție adecvată a antreprenorilor generali, precum și greșelile de proiectare și implementare identificate în piață. De aceea, Volt oferă proiectele fotovoltaice pentru prosumatori în chirie sau în rate. Compania are acum 30 de proiecte care cumulează 145 MW aflate în diverse faze de execuție și dezvoltare.
Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Timișoara” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CRC, Datacor, Elektra Renewable Support, MET Energy Romania, Nofar Energy, Polytrade Global, Volt, WALDEVAR Energy.