Acasă » Petrol și Gaze » Prețurile gazelor au rămas sub nivelul reglementat, însă este greu de crezut că liberalizarea pieței va avea efectiv loc de la 1 iulie

Prețurile gazelor au rămas sub nivelul reglementat, însă este greu de crezut că liberalizarea pieței va avea efectiv loc de la 1 iulie

7 aprilie 2020
Consumatori
energynomics

Bogdan Tudorache

Prețurile de pe piața gazelor naturale nu au suferit, deocamdată, modificări, în urma anunțului Executivului de a impune noi plafonări, a declarat pentru energynomics.ro Gabriel Purice, președintele Bursei Române de Mărfuri (BRM).

”Prețurile sunt în continuare sub nivelul reglementat. Nu (au apărut noi efecte noi în tranzacționare). Prețurile sunt în continuare în cădere, pentru că a scăzut consumul industrial, iar piața intră într-o stare normală, fără impuneri. Orice influență deranjează, în sensul rău pentru consumatori”, ne-a mai declarat Gabriel Purice.

Ministrul Economiei și Energiei (MEEMA) a anunțat recent că Executivul va introduce noi plafonări pentru prețurile gazelor, în special, pentru a ”nu permite speculații”. El a spus că ”erau deja prevăzute de către ANRE nişte creşteri de preţuri începând cu 1 aprilie – nejustificate – la anumiţi operatori din domeniul gazelor naturale”. ”Așadar, voi emite un ordin cu privire la explicarea blocării prețurilor la energie, gaze, apă şi carburanţi”, a spus Popescu, la finalul lunii martie.

BRM a emis ulterior un comunicat de presă prin care a demonstrat caracterul nociv al intervențiilor de orice fel asupra pieței.

”Sincer, nu știu să existe alte țări care să fi plafonat prețurile gazelor, nici în alte țări mai afectate decât România de COVID-19. Nici ministerul nu a mai emis, deocamdată, acel ordin de plafonare”, a declarat pentru energynomics.ro Dumitru Chisăliță, președintele Asociației România Inteligentă. Este, însă, greu de crezut că liberalizarea pieței, programată pentru 1 iulie, va mai avea loc efectiv, având în vedere condițiile de criză din ultima perioadă. Deși ar putea avea loc scriptic, liberalizarea va fi greu de pus în practică, din cauza stării de urgență.

”Din declarațiile ministrului, respectiv din legislația în vigoare, OUG 1/ 2020, dar și din ordinul ANRE, liberalizarea se va face. Cum se va face, efectiv, este o mare problemă. Avem interdicții de deplasare, CRC-urile (centrele de relații) ale furnizorilor sunt închise – rămâne de văzut cum se vor semna acele contracte, cum se va vinde, ca să nu mai vorbim de educația consumatorilor- cineva trebuie să le explice oamenilor ce și cum să facă. E greu de văzut cum se va pune în practică, mai ales că scopul liberalizării este să aibă efecte la consumatorul final – și există 3,5 milioane de oameni din care o mare parte care nu au cum să semneze contracte în această perioadă”, a mai spus Chisăliță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *