Acasă » Electricitate » Prețurile mari ale energiei aruncă furnizorii în faliment, tranzacțiile – sub lupa Concurenței și ANRE

Prețurile mari ale energiei aruncă furnizorii în faliment, tranzacțiile – sub lupa Concurenței și ANRE

31 ianuarie 2017
Distribuţie
Bogdan Tudorache

UPDATE 1 februarie

Pe 31 ianuarie, cotaţiile de pe piaţa pentru ziua următoare (PZU) a OPCOM au atins nivelul record de 680 de lei pe MWh, pentru intervalul orar 18-20, al zilei de 1 februarie. De-a lungul întregii zile, preţurile din România s-au corelat perfect cu cele din Ungaria.

UPDATE 2 februarie

Principalele asociaţii patronale din piaţa de electricitate au avut luări de poziţie: membrii ACUE au cerut autorităților să analizeze rapid modul de funcționare a piețelor de electricitate, iar AFEER a explicat că o piaţă angro mai flexibilă ar reduce distorsiunile din tranzacţiile cu electricitate.

Articolul iniţial

Prețurile aproape triple de pe piața energiei electrice românești din ianuarie pun în dificultate furnizorii indiferent de mărimea lor, iar autoritățile analizează tranzacțiile ultimei luni, în care energia a ajuns și la valori de 650 de lei (144 euro) per MWh, faţă de o medie a lunii decembrie de 194 de lei (43 euro). Sunt vizate două tranzacții cu volume mari de energie, efectuate la prețuri dezechilibrate, spun oficialii Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în timp ce reprezentanții Consiliului Concurenței au fost chemați să ajute la clarificarea situației.

”Consiliul Concurenței analizează cele două tranzacții și nu a deschis o investigație oficială”, au declarat pentru energynomics.ro oficialii instituției.

Situație dezastruoasă pentru furnizori

Deși un singur mare trader și furnizor de energie electrică și-a anunțat falimentul până acum, alte trei, până la cinci companii au sistat furnizarea aferentă contractelor în vigoare, ne-a declarat Ion Lungu, președintele Asociației furnizorilor de electricitate, AFEER.

”Deocamdată avem un sigur furnizor care și-a declarat insolvența, Transenergo, însă în ultima perioadă au fost mai multe companii care au notificat partenerilor, deci contra-părților, că nu-și mai pot îndeplini contractele și au cerut suspendarea lor, nu rezilierea – dar și asta are consecințe dezastruoase”, spune Lungu.

Deși s-ar putea spune că astfel de mișcări scot din piață furnizorii și traderii mici, până și firmele mai mari sunt afectate.

”E greu de spus (că ies din piață furnizorii) mici, pentru că cel (traderul) care și-a anunțat insolvența era printre primii trei din piață, un altul care a notificat imposibilitatea de îndeplinire a condițiilor contractuale era de aceeași mărime. Asta e surpriza foarte mare și pentru noi, că sunt furnizori mari, care au activitate destul de îndelungată în piață, care sunt în dificultate majoră acum”, a mai spus președintele AFEER.

Prețurile au rămas inexplicabil la un nivel ridicat

În mod normal, după șocul de cerere din perioada ninsorilor abundente ar fi trebuit ca prețurile să coboare, spune Lungu. ”Este surprinzător și pentru noi prețul acesta foarte înalt, mai ales că s-au mai liniștit și condițiile meteo, inclusiv nivelul apei Dunării și-a revenit. Așteptările noastre au fost ca prețurile să fie mai mici”.

Costurile mari apar în special pentru furnizorii care cumpără energia de pe piața pentru ziua următoare (PZU) la un preț foarte mare și îl oferă consumatorilor finali în cadrul unor contracte în care prețurile au fost stabilite inițial, la momentul încheierii, la un nivel mai mic, explică Lungu.

”Furnizorii pierd, iar pierderea poate fi susținută o perioadă destul de scurtă de timp, întrucât marjele (de profit-n.r.) sunt extrem de reduse din cauza concurenței foarte mari la consumatorii finali, în piața de retail.” Un posibil scenariu ar fi rediscutarea contractelor cu consumatorii, pentru ca furnizorii să poate susține contractele. ”Dacă consumatorii nu acceptă, furnizorii rămân cu pierderea, care, dacă poate fi susținută -bine, dacă nu, (intră în) insolvență, faliment”.

De ce sunt prețurile mari?

Traderii spun însă că printre principalele motive pentru prețul ridicat al energiei se numără și lipsa instrumentelor de tranzacționare oferite de bursa de energie, OPCOM.

”Preţul mare al energiei din această perioadă poate avea mai multe cauze; pe lângă motivele clasice, generate poate de un consum crescut, cerere ridicată la export sau producţie limitată, din cauza unor restricţii tehnologice de moment (nivel hidro scăzut, stocuri de cărbune limitate etc), se numără și faptul că piaţa de energie din România nu oferă instrumente flexibilie de tanzacționare, aşa cum găsim în toate celelalte pieţe din Europa. Nu avem multe opţiuni, iar cele oferite în acest moment sunt limitate, rigide şi foarte birocratice”, a declarat, pentru energynomics.ro, Daniel Pintilie, country manager Statkraft România şi membru în Directoratul AFEER.

Pe piaţă nu există posibilitatea încheierii de contracte bilaterale negociate în mod direct, iar piaţa nu permite tranzacţionarea flexibilă a energiei, în profil orar, acestea fiind doar două din cele mai importante probleme.

”Ceea ce automat se reflectă în mai puţine opţiuni de tranzacţionare, o aglomerare cu energie a pieţei spot şi automat un preţ extrem de ridicat pe bursă de energie OPCOM”, spune Pintilie.

AFEER va adresa ANRE o solicitare pentru a modifica situaţia din piaţă, în lipsa instrumentelor, criza prețului putându-se repeta.

Enel: Sistemul este aproape de limita de funcționare

”Nu ştiu dacă şi în ce fel vor fi afectați consumatorii; deşi, poate, aceştia nu vor simţi imediat un efect în preţul plătit, pe termen lung ar putea resimţi aceste tulburări ale pieţei angro de energie în factura finală”, a mai spus Pintilie.

”Această criză scoate la lumină condițiile necesare pentru o piață concurențială funcțională”, afirmă și oficialii ENEL, în cadrul unui comunicat remis energynomics.ro.

”Sistemul este aproape de limita de funcționare, iar unii furnizori denunță unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale prețurilor, lăsând clienții fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate… În aceste momente dificile, putem cu adevărat să distingem între jucătorii din piață care fac ceea ce au promis și cei care își încalcă angajamentele”, susțin oficialii ENEL.

”În piața de energie trebuie să predomine perspectiva pe termen lung, și nu comportamente speculative și lipsite de responsabilitate. Cadrul de reglementare trebuie să încurajeze proiectele pe termen lung, nu comportamentul speculativ”, mai spun oficialii Enel.

Luni, ANRE a demarat o investigație în cazul a două contracte cu energie suspecte că ar fi încălcat legislația, tranzacțiile fiind efectuate la prețuri și volume neobișnuit de mari.

Prețurile pe piața spot (PZU) a bursei de energie au ajuns în aceste zile la niveluri-record, de 650 lei pe MWh, în timp ce pe piața la termen prețurile sunt de până la patru ori mai mici (151 lei per MWh).

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

4 comentarii la „Prețurile mari ale energiei aruncă furnizorii în faliment, tranzacțiile – sub lupa Concurenței și ANRE”

  1. MWh.Cresterea pretului energiei este inexplicabila de la 140 lei la 650 lei,in situatia in care avem o centrala nucleara,centrale hidro cu potential si destule centrale termo.Mari consumatori industriali nu mai exista, consumul casnic indiferent cat de aspre sunt conditiile meteo, nu poate sa influienteze asemenea cresteri ale pretului.Speram in revenirea la normal.

  2. Sa ramana pe piata doar 10 furnizori seriosi, restul sa se retraga.
    in categoria seriosi includ Tinmar, MET, AXPO, Alpiq, Engie, EFT, RWE, pe langa E.ON, CEZ, Electrica, ENEL Atat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *