Acasă » Uncategorized @ro » Prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann: România este un pilon de stabilitate în sud-estul Europei

Prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann: România este un pilon de stabilitate în sud-estul Europei

30 septembrie 2024
Uncategorized @ro
Bogdan Tudorache

Prim-ministrul Winfried Kretschmann va vizita România în perioada 29.09 – 01.10.2024, însoțit de o delegație compusă din aproximativ 30 de persoane.

Acesta se va întâlni luni, la București, pentru discuții bilaterale cu președintele Klaus Werner Iohannis și cu prim-ministrul Ion-Marcel Ciolacu. Vizita are ca scop aprofundarea relațiilor economice și de politică energetică dintre landul Baden-Württemberg și România, și promovarea integrării europene în Regiunea Dunării.

Cu prilejul întrevederii cu prim-ministrul Ciolacu, se va semna o Declarație Comună de Intenție privind extinderea relațiilor dintre landul Baden-Württemberg și România. Cele două părți colaborează din 2004 în cadrul unei comisii guvernamentale mixte, iar din 2011 implementează proiecte comune prin intermediul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. De atunci, relațiile s-au dezvoltat cu succes atât în plan economic, cât și în multe alte domenii.

În Declarația Comună, ambele părți își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova în parcursul său spre integrarea în Uniunea Europeană și își exprimă disponibilitatea de a invita reprezentanți guvernamentali din Moldova la ședințele Comisiei guvernamentale mixte.

 

Prim-ministrul Winfried Kretschmann subliniază cu acest prilej: „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne demonstrează din nou cât de importantă este coeziunea în cadrul Europei. România este un pilon de stabilitate în sud-estul Europei și un partener european important pentru noi, mai ales în ceea ce privește cooperarea în Regiunea Dunării. Avem nevoie de aliați puternici care ne împărtășesc valorile și cu care putem promova integrarea europeană.”

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer declară: „Landul Baden-Württemberg și România au deja de decenii o cooperare strânsă. Având în vedere că provin din Baden-Württemberg, mă bucură în mod special vizita prim-ministrului Winfried Kretschmann – un semnal important pentru extinderea în continuare a relațiilor. Prin întrevederile politice la nivel înalt și semnarea Declarației Comune de Intenție se vor pune bazele colaborării în noi domenii. Și sprijinul comun acordat Republicii Moldova este, de asemenea, un semnal important. Există un mare potențial de cooperare în domeniile economic și energetic între România și landul Baden-Württemberg, care va contribui la o transformare durabilă în Europa.”

Mai mult, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria, va fi semnată și o Declarație de Intenție între cele două ministere de Interne în domeniul protecției civile.

Luni, prim-ministrul Kretschmann se va întâlni și cu reprezentanți ai minorității germane din România, precum și cu alte organizații partenere. Delegația intenționează să viziteze Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, care le va oferi o perspectivă asupra vieții rurale tradiționale și a istoriei României.

Marți dimineață va avea loc o masă rotundă organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), care va aborda teme energetice, cu accent pe tranziția energetică și colaborarea în domeniul hidrogenului verde. România joacă un rol-cheie în regiune pentru securitatea energetică și independența energetică față de Rusia.

În final, delegația își va continua călătoria la Chișinău, în Republica Moldova.

 

 

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *