Acasă » Electricitate » Primăria Cluj-Napoca va cumpăra două autobuze autonome în 2021

Primăria Cluj-Napoca va cumpăra două autobuze autonome în 2021

25 aprilie 2021
Digitalizare
energynomics

Primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc a anunțat că primele două autobuze electrice autonome vor fi achiziționate în acest an. “Putem să cumpărăm 12 autobuze autonome, două chiar în acest an, pentru a sublinia importanța inteligenței artificiale”, a precizat primarul pentru Energynomics, în cadrul conferinței „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare”.

Referindu-se la cadrul legal de autorizare a circulației vehiculelor autonome pe drumurile publice, Emil Boc a amintit că asemenea modele sunt deja o realitate în orașe precum Paris, Lyon sau Londra. “Vorbim despre un model acreditat în Uniunea Europeană și are toate garanțiile de securitate, de siguranță premise de legislația europeană”, a precizat primarul.

Primăria Cluj Napoca a lansat pe 22 aprilie licitație pentru achiziția de autovehicule autonome destinate transportului public de persoane. Valoarea estimată a achiziției este de 27,35 milioane de lei, potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Acordul – cadru scos la licitație de primărie vizează furnizarea a până la 14 autovehicule autonome. Un autovehicul poate transporta 10 sau mai multe persoane.

Achiziția acestor autobuze va fi finanțată din fonduri bugetare – circa 5,5 milioane de euro –, iar durata acordului-cadru va fi de 48 de luni. Ofertele firmelor interesate sunt așteptate până pe 24 mai 2021.

Presa locală anunța, la începutul anului 2020, că municipalitatea din Cluj – Napoca a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN urma să furnizeze consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice.

Reprezentanții Primăriei au anunțat atunci că autobuzele fără șoferi ar urma să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele au o capacitate destul de mică, de aproximativ 12 locuri, iar acestea vor circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport. Potrivit municipalității, numărul mare de senzori ai acestui autovehicul și complexitatea acestora garantează siguranța în trafic.

Autobuzele ar urma să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro. Dacă acest proiect se va implementa, Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea astfel de autobuze, care sunt deja existente în Paris, Lyon sau Viena.

Conferința „Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, ACE Industrial Software, Bjorn Heizung, Claritech, Eaton, EnergoBit, Horvath & Partners, SAS România & Moldova, Wiren.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 240 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *