Acasă » Termo » Primăria Constanța a semnat contractul de dezvoltare a noii centrale termoelectrice, investiție de 700 mil. lei

Primăria Constanța a semnat contractul de dezvoltare a noii centrale termoelectrice, investiție de 700 mil. lei

7 martie 2024
Termo
energynomics

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, semnarea contractului pentru proiectarea şi execuția unei noi centrale termoelectrice (CET), investiție de circa 700 milioane de lei.

“Săptămâna trecută am semnat contractul de execuție a unui nou CET în Constanța. La capătul unui proces de licitație foarte complex, care a durat mai mult decât ne-am dorit, am semnat acest contract. (…) Proiectul acesta este atât de important încât trebuie prezentat etapă cu etapă, public, pentru că el transcede realizările unei administrații, oricare ar fi ea. Este un proiect pentru următorii cel puțin 30 de ani şi care va avea implicații în viața oraşului. (…) Vorbim de un contract de 140 de milioane de euro, iar durata de execuție a proiectării şi a centralei propriu-zise este de cel mult 34 de luni. Trebuie să ne încadrăm în termenul 2026, fiind finanțați prin PNRR”, a declarat Chițac, potrivit Agerpres.

Conform acestuia, noua centrală termoelectrică este un sistem utramodern de generare-cogenerare în regim de înaltă eficiență.

“Noul CET este sursa de agent termic a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică, care mai conține în afară de sursă, rețeaua de transport a agentului termic până la punctele termice, vorbim de 136 de puncte termice şi, ulterior, rețeaua de distribuție, de la punctele termice până la consumatori. (…) Centrala este un sistem ultramodern de generare-cogenerare în regim de înaltă eficiență. (…) În 2021 am accesat trei programe POIM prin care schimbăm, prima dată, rețeaua primară unde erau pierderile cele mai mari şi ulterior ne extindem pe rețelele secundare. (…) Etapa unu de schimbare a rețelelor de termoficare am finalizat-o, valoarea contractului – 115 milioane de lei; etapa doi este în execuție fizică, valoarea contractului – 116 milioane de lei; etapa trei, în zona centrală, este în execuție fizică, se schimbă acum, valoare – 52 de milioane de lei; etapa patru, avem contractul de finanțare semnat cu Ministerul Dezvoltării, valoarea este de 146 milioane de lei; etapa cinci – în momentul de față suntem destul de avansați cu studiul de fezabilitate; (…) etapa şase, în aşteptare, căutăm surse de finanțare. Reprezintă lucrări pe rețelele de distribuție până la consumatori”, a mai spus primarul Constanței.

Directorul general al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), Claudiu Crețu, preşedintele Consiliului de Administrație al Electrocentrale Constanța, a subliniat importanța sistemului centralizat de termoficare față de sistemele individuale care, din anul 2040, nu vor mai putea fi utilizate.

“Uniunea Europeană încurajează sistemele centralizate, din 2030 nu se mai permit centrale individuale, iar din 2040 vor fi eliminate cu totul. De ce? Din rațiuni de mediu, din rațiuni de siguranță, din rațiuni de sănătate. (…) Vom asista la întoarcerea în sistemul centralizat a celor debranşați”, a declarat Crețu, în cadrul conferinței de presă.

Primarul Vergil Chițac a adăugat că în municipiul Constanța erau 105.000 consumatori casnici în anul 1989, în prezent numărul lor scăzând la circa 35.000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *