Acasă » Termo » Primăria Iași vrea să construiască o CET pe gaze de 120 milioane de euro

Primăria Iași vrea să construiască o CET pe gaze de 120 milioane de euro

25 octombrie 2023
Cogenerare
energynomics

Primăria Iași intenționează să atragă finanțări europene pentru trecerea unei centrale vechi pe cărbune pe una nouă pe gaz, investiție de circa 120 milioane de euro. „Noi nu ne putem permite acum să renunțăm la utilizarea gazului. Trebuie să facem acea centrală pe gaz la CET 2 și va trebui să închidem CET 1”, a declarat Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la Iași de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

CET Iași 2 este situată în comuna Holboca, la opt kilometri de oraș și la 11 kilometri de CET Iași 1 și este echipată cu două cazane de abur și două turboagregate de 50 MW pe lignit. Centrala a fost pusă în funcțiune în 1986 și a fost finalizată în 1987. În octombrie 1988 a fost construită și magistrala de termoficare de legătură între cele două CET-uri.

Potrivit lui Chirica, municipalitatea este interesată de obiectivele de mediu dictate de la Bruxelles deoarece este „constrânsă de politicile UE de transformare a Europei într-un continent verde”. Edilul a adăugat că ”oportunități sunt”.

„Eficiența și tranziția energetică ar trebui completate și cu independența energetică. Fiecare localitate să fie obligată să își dezvolte o centrală fotovoltaică pentru consumul public. Mai trebuie să dezvoltăm și infrastructura industrială ca să putem susține programele de eficiență energetică”, a adăugat Chirica.

Pe de altă parte, obligativitatea izolării termice a clădirilor publice din România precum și absența producătorilor locali ai materialelor necesare fac ca țara să fie „complet nepregătită” pentru aceste obiective.

„Astăzi avem în România o singură fabrică de vată minerală pentru izolarea termică a clădirilor iar toate programele de eficiență energetică obligă la utilizarea acestui produs, pe lângă polistiren. Deci, suntem importator net pentru toate produsele pe care le folosim pentru eficiență energetică. Nu avem fabrică de profile pentru ferestre, nu producem echipamente decât foarte timid. Suntem complet nepregătiți de a intra în piață în programele de eficiență energetică, comparativ cu Polonia, de exemplu”, a mai spus primarul.

Conferința de la Iași a fost a patra dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021. Conferința finală este programată pe 16 și 17 noiembrie, la București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *