Acasă » Termo » Primăria Timișoara preia distribuția termo de la Colterm

Primăria Timișoara preia distribuția termo de la Colterm

9 mai 2023
Termo
energynomics

Compania de termoficare a Timișoarei, Colterm, nu se va mai ocupa cu transportul agentului termic la abonați, ci va face doar producție, a anunțat primarul Dominic Fritz. Începând cu luna iunie, Primăria Timișoara va transfera distribuția către una dintre firmele înființate de municipalitate, pentru a putea atrage fonduri europene, conform Transilvania Business.

”Mă bucur că de când a intrat în insolvență, Colterm a reușit și anul trecut, din momentul intrării în insolvență, cât și anul acesta, să plătească certificatele verzi. Dar este clar că în continuare Colterm este un pacient bolnav, care nu se va face bine doar din inerție, ci este nevoie de niște decizii dificile, dar asumate. Prin urmare, vă anunț că în luna iunie expiră contractul de delegare prin care municipiul Timișoara a încheiat această înțelegere cu firma Colterm pentru producția și distribuția agentului termic din Timișoara. Odată cu expirarea acestui contract este momentul potrivit să regândim tot acest ecosistem de termoficare în Timișoara…Colterm să se concentreze pe producție, adică pe activitatea de bază în cele două ceturi, iar distribuția și furnizarea efectivă a agentului termic a populației să fie făcută de o altă companie, a Primăriei Timișoara. Este ”problema primăriei” cum distribuie mai departe acest agent termic. În același timp, Primăria Timișoara va avea posibilitatea de a accesa alte fonduri pentru alternative la producție”, a spus Dominic Fritz.

”Colterm, momentan fiind în insolvență, nu poate accesa, de exemplu, fonduri europene pentru retehnologizare. Această posibilitate este dată de către Primăria Timișoara, de aceea avem și un proiect depus pentru cogenerare. Ca să putem folosi energia termică din această nouă sursă de producție avem nevoie de rețeaua de distribuție și tocmai de aceea cele două lucruri în viitor pot fi despărțite”, a mai spus Fritz.

”Asta înseamnă că putem investi și în alte tehnologii sau alte firme pot investi în alte tehnologii. Geotermie, biomasă, cogenerare… și noi putem să cumpărăm de la mai mulți, care vor să investească în această zonă. Încă o dată cred că este nevoie de o schimbare a sistemului. Doar anul acesta, Primăria Timișoara, din bugetul local, a dat 112 milioane de lei, adică 1.000.000 lei pe zi, subvenții pentru căldura. Aceste subvenții par să crească an de an și este o dinamică pe care trebuie să oprim, dar în același timp obiectivul nostru clar și asumat este să existe sistemul de termoficare în continuare în Timișoara. Tocmai de aceea facem acum acest pas natural. Încheiem un nou contract strict pentru producție cu Colterm și un alt contract pentru distribuție și furnizare cu noua companie a primăriei. Avem deja de anul trecut înființate două companii. Una dintre ele o o pregătim acuma pentru a a putea prelua aceste acest serviciu. Un serviciu care va permite și un alt mod de facturare, de relaționare cu clienții, de digitalizare, pentru că atunci când putem să începem de la un nou punct putem să și îmbunătățim serviciile pentru cetățeni”, a mai spus primarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *