Acasă » Electricitate » Prime Batteries Technology vrea să majoreze capacitatea de producție a bateriilor electrice

Prime Batteries Technology vrea să majoreze capacitatea de producție a bateriilor electrice

20 martie 2023
Electricitate
energynomics

Compania Prime Batteries Technology intenționează ca în acest an să își crească de zece ori capacitatea de producție a bateriilor electrice, până la 2 GW, a declarat Vicențiu Ciobanu, CEO-ul companiei, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

”În perioada următoare ne vom extinde capacitatea de producție. Acum producem 200 MW pe an, dar încercăm să ajungem în 2023 la 2 GWh. Este însă dificil pentru că lanțul de aprovizionare cu echipamente e teribil”, a spus Ciobanu.

Compania a făcut din tranziția energetică o prioritate pentru România, iar în prezent deține prima instalație de stocare dispecerizabilă certificată și pusă în funcțiune, cu o capacitate de 18 MWh.

”A fost un proiect de doi ani și jumătate în care am investit surse proprii. În acest an se vor face proiecte majore, iar provocarea noastră este să depășim nivelul de 250 MW instalați în baterii în România”, a adăugat el.

Potrivit lui Ciobanu, această piață evoluează foarte agresiv, la fel cum agresiv este și termenul de atingere a neutralități de poluare, 2050, iar tranziția către energii regenerabile este ”testul suprem pe care umanitatea trebuie să îl facă”.

În prezent, structura energetică existent nu este pregătită pentru a asigura consumul ridicat de energie cerut de încărcarea atât de multor vehicule electrice, iar energia ”nu este atât de verde închis sau verde deschis cum este prezentată de studie tehnice”.

”Toți suntem însă conștienți că problema majoră a energiei regenerabile este intermitența și de aceea stocarea energiei este esențială în această tranziție”, a mai spus Ciobanu.

Stocarea electricității poate fi realizată în mai multe moduri și folosind mai multe enologii, dar avantajul bateriilor Li-Ion vine din timpul de implementare, costul relativ redus față de celelalte tehnologii și modularitate, adică posibilitatea de a instala de la câțiva kWh până la sute sau mii de MWh cum se întâmplă deja în SUA.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *