Acasă » Termo » Principalele modificări adoptate în Camera Deputaților la Legea termoficării

Principalele modificări adoptate în Camera Deputaților la Legea termoficării

12 iulie 2018
Cogenerare
energynomics

Proiectul de modificare a legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr.325/2006 a fost inițiat în martie 2008 și a fost adoptat de Senat, în calitate de cameră preliminară în luna septembrie. Aproape 10 ani mai târziu, proiectul lansat, între alții, de președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii și atunci și acum, Iulian Iancu, a fost adoptat pe 10 iulie și va schimba în multe privințe modul de funcționare al sistemelor centralizate de încălzire.

Multe măsuri sunt simple actualizări legislative, care țin cont de schimbările intervenite în arhitectura de reglementare a sistemelor de termoficare; de exemplu, noua formă a legii ia act de preluarea de către ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a unor atribuții care reveneau anterior ANRSC – Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, printr-o lege adoptată în 2016. De atunci, De atunci, ANRE a insistat că legislația nu asigură condițiile să-și poată exercita atribuțiile de autoritate competentă pentru serviciul public de alimentare cu energie termică, respectiv licențierea, reglementarea și controlul activităților de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, cu excepția producerii energiei termice în cogenerare. Între altele, legea a transferat către ANRE atribuții și competențe, dar nu și personalul specializat aferent realizării acestora, nota www.investenergy.ro, în decembrie 2016.

O altă modificare similară este cea prin care energia eoliană este introdusă între sursele regenerabile de energie termică (articolul 22 din lege).

O altă categorie de modificări este cea prin care se încearcă dinamizarea pieței de termoficare și îmbunătățirea condițiilor de funcționare a acesteia.

Nouă schemă de sprijin pentru cogenerare în perioada 2020-2029

Noua formă a legii prevede că “până la data de 31 decembrie 2018 Guvernul aprobă schema de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență valabilă în perioada 2020-2029 elaborată de Ministerul Energiei”. Măsura este considerată de către experții din acest sector indispensabilă pentru construirea de noi unități de producție, indiferent de tipul de resursă primară folosită. În cadrul conferinței “Puterea cogenerării – subvenții, tehnologii, modele de business”, organizate de energynomics.ro pe 21 iunie, MET România Energy și CIS GAZ au vorbit despre proiecte de execuție a unor centrale pe cogenerare, care să valorifice inclusiv gazele naturale care ar putea intra în piață odată cu demararea exploatărilor offshore de la Marea Neagră.

Apare posibilitatea concesionării

La articolul 2 este prevăzut în clar faptul că “serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat poate fi efectuat, în totalitate sau parțial, și de către operatori privați, prin concesionare, parteneriat public-privat sau în oricare altă forma prevăzută de lege”. Prevederea permite investiții private în noi capacități de producție, în termeni contractuali compatibili cu planuri de afaceri testate în mediul privat și, eventual, finanțabile nu doar prin fonduri europene sau contribuții proprii, ci și prin credite bancare.

Serviciu public, cu interzicerea sistării de agent termic primar în sezonul rece

Ca măsură de protecție, apare în lege și mențiunea expresă că “se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii și/sau furnizorii de agent termic primar, precum și sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară”.

La articolul 5 (termeni și definiții), punctul 13 introduce conceptul de contract-cadru de furnizare a energiei termice, la punctul 20 dispare ideea de preț local avizat pentru fiecare furnizor, iar punctul 31 extinde conținutul termenului de sisteme de repartizare a costurilor, înlocuind cuvântul “repartitor”, cu formula „sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică”. Apare și o clarificare a zonei unitare de încălzire (punctul 37), precum și alte 10 noi definiții.

Mai simplu să te debranșezi, dacă ți se dă voie!

O precizare de la articolul 30 implică faptul că debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire. Pentru aceștia, noua procedură elimină obligația de a obține “acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât și pe verticală”, care apărea în vechea formă a legii.

Impactul principal este că ritmul debranșărilor de la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică (SACET) s-ar putea reduce substanțial. Măsura are în vedere garantarea, pe cât se poate, a unui număr de beneficiari suficient pentru justificarea economică a activității SACET-urilor, dar este întărită de argumente precum siguranța în exploatare și reducerea impactului asupra mediului.

„Sistemul centralizat de termoficare este, potrivit specialiștilor, cel mai eficient sistem de asigurare a apei calde și căldurii pentru locuitorii orașelor atât din punctul de vedere al producerii eficiente de energie termică la un preț mai mic, cât și din punctul de vedere al riscurilor de explozie sau asfixiere care, în această situație, nu există”, a afirmat Claudiu Crețu, Administrator Special ELCEN, într-o postare pe Facebook. “Sunt necesare mai multe măsuri, printre care și identificarea, delimitarea și stabilirea unor zone unitare de încălzire, necesitate impusă și de crearea condițiilor tehnice și economice de accesare a fondurilor europene pentru realizarea investițiilor, de altfel urgente, pentru reabilitarea sistemului de termoficare”, a adăugat Claudiu Crețu.

TVA de 5% pentru energia termică livrată populației

În fine, într-un alt gest de stimulare a investițiilor în sectorul energiei termice, taxa pe valoarea adăugată (TVA) pe energia termică destinată populației (apa caldă și căldura livrată în sistem centralizat) a fost redusă de la nivelul actual de 19% la 5%, cu aplicare de anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *