Investitorii și dezvoltatorii imobiliari din întreaga Europă se îndreaptă din ce în ce mai mult către obligațiunile verzi pentru a contribui la formarea de portofolii de active durabile care să acomodeze un consum mai mic de resurse pe termen lung și să aibă un impact limitat asupra mediului. Această tendință este, deasemenea, vizibilă în regiunea Europei Centrale și de Est, unde un număr tot mai mare de companii cu profil înalt aleg să își finanțeze planurile de extindere cu ajutorul obligațiunilor verzi, scrie Property-forum.eu.
Pe scurt, obligațiunile verzi sunt titluri cu venit fix pe care companiile le pot emite pentru a finanța investiții care beneficiază de mediu. Companiile din întreaga Europă au emis obligațiuni verzi în valoare de 53,37 miliarde de dolari în al doilea trimestru al anului 2021, în creștere cu 30% de la an la an, potrivit datelor S&P Global. Veniturile din vânzarea unor astfel de obligațiuni pot fi utilizate pentru clădiri ecologice sau proiecte de energie regenerabilă. Băncile pot vinde aceste obligațiuni pentru a oferi împrumuturi verzi pentru proiecte durabile sau companiile pot exploata piața de obligațiuni pentru a-și finanța propriile investiții.
Anumiți indicatori trebuie raportați de companiile care finanțează proiecte prin obligațiuni verzi, cum ar fi economiile anuale estimate de energie și reducerea emisiilor de carbon sau cantitatea de energie acoperită din surse regenerabile.
Atât creditorii, cât și companiile imobiliare văd un mare potențial pentru dezvoltarea verde în Europa Centrală și de Est, unde sectorul imobiliar reprezintă până la 50% din consumul total de energie, potrivit experților Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). În întreaga UE, clădirile reprezintă 40% din consumul total de energie și 36% din emisiile de carbon.
BERD a fost una din primele instituții careau depus eforturi de finanțare a emisiilor de obligațiuni verzi în Europa Centrală și de Est. În aprilie anul trecut, banca a investit 67 de milioane de euro într-o vânzare de obligațiuni verzi a dezvoltatorului industrial și logistic VGP. Compania își propune să atingă neutralitatea netă până în 2025 și a vândut obligațiuni verzi în valoare de 600 milioane EUR.
În România, BERD a subscris cu succes 24,7 milioane EUR ca parte a unei emisiuni inaugurale de 300 milioane EUR de obligațiuni verzi emise de către MAS Real Estate. Compania dezvoltă mai multe proiecte de retail și rezidențiale în România împreună cu Prime Kapital. În luna mai, BERD a investit, de asemenea, 11 milioane de euro în obligațiuni verzi emise de Raiffeisen Bank România. În total, banca a obținut 81 de milioane de euro din vânzarea de obligațiuni care va sprijini proiectele climatice și de mediu.